Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζιμ Τζάρμους, Κεν Λόουτς, Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν,  Τέρενς Μάλικ,  Μάρκο Μπελόκιο. Πενέλοπε Κρους, Μπιλ Μάρεϊ, Ιζαμπέλ Υπέρ, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τίλντα Σουίντον, Ζαν Λουί Τρεντινιάν,  Αντόνιο Μπαντέρας, Mόνικα Μπελούτσι, Bαλέρια Γκολίνο, Γουίλεμ Νταφόε, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα…

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ονόματα – από τα πολλά ονόματα – που θα απασχολήσουν με τις ταινίες τους το εφετινό φεστιβάλ των Καννών που το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμά του,  συμπεριλαμβανομένων των ταινιών του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα και των εκτός συναγωνισμού.

Στα χαρτιά τουλάχιστον, το 72ο φεστιβάλ των Καννών που θ’ αρχίσει την Τρίτη 14 Μαίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 25 του μηνός, φαίνεται να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων ετών. Και αυτό είναι κάτι που το φεστιβάλ το έχει ανάγκη, μετά την περσινή ήττα του από εκείνο της Βενετίας  όπου είχαν συγκεντρωθεί όλες οι παραγωγές της Netflix που οι Κάννες είχαν απορρίψει («Roma» κ.α.).

Αν και το εφετινό φεστιβάλ Καννών ανοίγει με μια αμερικανική ταινία, το «The dead don’t die», κωμωδία – ζόμπι του Τζιμ Τζάρμους (με τους Μπιλ Μάρεϊ, Ανταμ Ντράιβερ και Τίλντα Σουίντον ανάμεσα σε άλλους), μόλις δύο από τις υπόλοιπες 18 που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα φέρουν υπογραφές αμερικανών σκηνοθετών.

Πρόκειται για το «A hidden life» (Μια κρυμμένη ζωή) του Τέρενς Μάλικ (αμερικανογερμανική συμπαραγωγή), η ιστορία ενός Αυστριακού (Mατίας Σένερτς) που αρνήθηκε να πολεμήσει με τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η «Frankie» του Αϊρα Σακς, μια συμπαραγωγή Αμερικής, Γαλλίας, Βελγίου και Πορτογαλίας (όπου και γυρίστηκε) με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Υπέρ, την Μαρίζα Τομέι και τον Μπρένταν Γκίσον.

Γυναίκες και γαλλοφωνία

Tέσσερις ταινίες από τις 19 του διαγωνιστικού είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες και τρεις από αυτές τις σκηνοθέτριες, είναι Γαλλίδες: η Ζιστίν Τριέ που παρουσιάζει την «Sibyl» με τις Βιρζινί Εφιρά και Αντέλ Εξαρχόπουλος, η Ματί Ντιοπ με το «Atlantique» και η Σελίν Σιαμά που σκηνοθέτησε ένα δικό της σενάριο με τίτλο «Portrait de la jeune fille en feu» (Το πορτρέτο του κοριτσιού στη φωτιά). H τέταρτη σκηνοθέτρια είναι η Τζέσικα Χάουσνερ (γνωστή από την ταινία «Προσκύνημα στη Λούρδη») και παρουσιάζει την συμπαραγωγή Αυστρίας/ Γερμανίας και Αγγλίας  «Little Joe».

Ο Γάλλος Αρνό Ντεπλεσέν που είχε γίνει θέμα πριν από μερικά χρόνια επειδή το φεστιβάλ δεν είχε εντάξει την ταινία του «Les fantômes d’Ismaël» στο επίσημο πρόγραμμα, επιστρέφει στον διαγωνισμό με την έκτη συμμετοχή του, το «Roubaix, une lumière» με την Λεά Σεντού, ενώ με περιέργεια περιμένουμε την εκσυγχρονισμένη εκδοχή των «Αθλίων» από τον επίσης Γάλλο Λατζ Λι. Γαλλόφωνη όμως είναι και η καναδέζικη ταινία «Matthias and Maxime» του Ξαβιέ Ντολάν.

Οι βετεράνοι

Η επιστροφή στις Κάννες του Ισπανού Πέδρο Αλμοδόβαρ με την ταινία «Dolor y Gloria» (Πόνος και δόξα) προκαλεί αμέσως το ενδιαφέρον, όχι μόνον επειδή είναι μια ταινία του τρομερού αυτού δημιουργού αλλά και επειδή εισχωρεί μέσα στον ίδιο τον κινηματογράφο :είναι η ιστορία ενός σκηνοθέτη (Αντόνιο Μπαντέρας) που αναπολεί το παρελθόν και αυτοκριτικάρεται για τις επιλογές που έχει κάνει. Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί η Πενέλοπε Κρους.

Με ενδιαφέρον θα δούμε τι έχει ετοιμάσει ο 83χρονος Βρετανός Κεν Λόουτς στο «Sorry we missed you», πρώτη ταινία μυθοπλασίας του μετά το «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ», παραγωγή του 2016, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες εκείνης της χρονιάς (ήταν ο δεύτερος του Λόουτς). Μάλιστα, τότε, ο αριστερός σκηνοθέτης είχε αφήσει υπόνοιες ότι θα σταματήσει να γυρίζει ταινίες στον κινηματογράφο, κάτι που τελικά δεν ίσχυσε (και ευτυχώς).

Οι Βέλγοι αδελφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν έχουν επίσης κερδίσει δυο φορές τον Χρυσό Φοίνικα («Ροζετά» και «Το παιδί») αλλά είναι και πάλι στον συναγωνισμό με την ταινία «O μικρός Αχμέντ», το θέμα της οποίας είναι η δολοφονία που ένας Βέλγος μαθητής σχεδιάζει με στόχο τον καθηγητή του που ερμηνεύει με εξτρεμιστικό τρόπο το Κοράνι.

Από την πολύ παλιά φρουρά έρχεται ο Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο που δεν έχει κερδίσει ποτέ Χρυσό Φοίνικα και τώρα παρουσιάζει τον «Προδότη» («Il traditore»). Η ταινία αναπλάθει την ζωή του Τομάσο Μπουσκέτα (Πιέρφραντσέσκο Φαβίνο) διάσημου Ιταλού γκάνγκστερ που υπήρξε καρφί της αστυνομίας στην δεκαετία του 1980.

Ταινίες από όλον τον κόσμο

Στον διαγωνισμό θα βρούμε επίσης μια συμμετοχή από την  Βραζιλία, το «Γεράκι της νύχτας» («Bacurau») των Ζουλιάνο Ντορνέλες και Κλέμπερ Μεντόντς Φίλο, μια από την Ρουμανία, το «The whistlers» του Kορνέλιου Πορεμπόιου αλλά και μία από την Νότια Κορέα, το «Παράσιτο» του Γιουν Χο Μπονγκ, ο οποίος αφήνει πλέον το προσωπικό αποτύπωμά του στον τρόμο.

Τέλος, μια συμμετοχή από την Kίνα, η ταινία «Η λίμνη της άγριας χήνας» του Γινάν Ντιάο και μια επιστροφή στο διαγωνιστικό τμήμα του Παλαιστίνιου Ελία Σουλεϊμάν με την ταινία «Θα πρέπει να είναι παράδεισος», ένας τίτλος που δηλώνει το συναίσθημα κάθε κινηματογραφόφιλου για ένα τέτοιο πρόγραμμα φεστιβάλ!

Ενδιαφέρον όμως αναμένεται να έχει και το εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα με ταινίες όπως το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια «Diego Maradona» για τον διάσημο αργεντίνο ποδοσφαιριστή, η ταινία μυθοπλασίας «Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ  μια μουσική φαντασία με κεντρικό πρόσωπο τον ρόκερ Ελτον Τζον (Τάρον Εγκερτον) και η τελευταία του διανοούμενου Αλέν Καβαλιέ «Etre vivant et le savoir».

Στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα θα βρούμε επίσης το «Tommaso» του Αμερικανού Είμπελ Φεράρα με τον Γουίλεμ Νταφόε αλλά και την τελευταία ταινία του βετεράνου Γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Λελούς, στην οποία ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η Ανούκ Εμέ, το ζευγάρι του «Ενας άντρας και μια γυναίκα» (επίσης του Λελούς) συναντιούνται και πάλι. Το καστ συμπληρώνει η Μόνικα Μπελούτσι.