Αφιερωμένη στη βελγίδα σκηνοθέτρια Ανιές Βαρντά που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό είναι η επίσημη αφίσα του εφετινού φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από την Τρίτη 14 Μαΐου ως το Σάββατο 25 του ίδιου μήνα. Η εικόνα της Βαρντά στην αφίσα  χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1954, όταν η σκηνοθέτρια γύριζε την ταινία «La pointe cotre» στη Νότια Γαλλία.

Εκεί, ανάμεσα σε παιδιά που παίζουν και φωνάζουν, ψαράδες που εργάζονται κοπιαστικά και γάτες που νιαουρίζουν επιτακτικά, η Σιλβιά Μονφρόν και ο Φιλίπ Νουαρέ ζουν τον ανορθόδοξο έρωτά τους.

Η γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1928 Ανιές Βαρντά είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της γαλλικής Nouvelle Vague, του αντισυμβατικού, ριζοσπαστικού κινηματογραφικού κινήματος που άνθησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στη δεκαετία του 1960. Η ίδια έλεγε πάντα ότι δεν είναι «γυναίκα κινηματογραφίστρια» αλλά «κινηματογραφίστρια».

Συνυπήρξε δίπλα σε τεράστιους σκηνοθέτες του κύματος, όπως ο Γκοντάρ, ο Φρανσουά Τριφό, αλλά και ο σύζυγός της Ζακ Ντεμί, με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της μέχρι τον θάνατό του το 1990.

«Οπως ένα μανιφέστο, αυτή η φωτογραφία από το σετ συγκεντρώνει τα πάντα για την Aνιές Βαρντά» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το φεστιβάλ μιλώντας για «το πάθος, το άγχος και την άτακτη συμπεριφορά της». Και πράγματι, αυτά είναι τα συστατικά ενός ελεύθερου καλλιτέχνη, τα οποία συνθέτουν μια συνταγή που δεν σταμάτησε ποτέ να βελτιώνεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Στα 65 χρόνια της στη θέση της σκηνοθέτριας, η δημιουργικότητα και οι πειραματισμοί της Βαρντά ταιριάζουν σχεδόν με την ηλικία του ιδίου του φεστιβάλ που γιορτάζει κάθε χρόνο οράματα που αποκαλύπτουν, τολμούν και ανεβαίνουν ψηλότερα».

Εξάλλου το Φεστιβάλ των Καννών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία και εξέλιξη της σκηνοθέτριας η οποία πέρυσι, για πρώτη φορά στη ζωή της, είδε ταινία της, το ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα και ιστορίες», να διεκδικεί Οσκαρ. Δεκατρείς συνολικά ταινίες της Βαρντά έχουν επιλεγεί για παρουσίαση στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ ενώ το 2005 η Βαρντά ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής για τον Χρυσό Φοίνικα (ήταν η χρονιά που δόθηκε στο «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα).

Την Πέμπτη 18 Απριλίου από τις 11 το πρωί θα γίνει ανακοίνωση της επίσημης επιλογής των ταινιών του εφετινού διαγωνιστικού τμήματος από τον Πιερ Λεσκούρ, πρόεδρο του Φεστιβάλ και τον Tιερί Φρεμό, γενικό αντιπρόσωπο (καλλιτεχνικό διευθυντή) σε YouTube, Dailymotion, Facebook, Twitter.