Σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για το …κάρβουνο διεξάγεται ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Αφενός, είναι το ράλι τιμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι οποίοι μετά από μια περίοδο ύφεσης, άγγιξαν και πάλι, στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων, τα 23 ευρώ ανά τόνο. Αφετέρου, οι πιέσεις από την Ευρώπη για ακόμη αυστηρότερα μέτρα εκπομπών ρύπων εντείνονται, μετά και τη χθεσινή – μη δευσμευτική – απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για περιορισμό των εκπομπών κατά 55% (έναντι 40%) έως το 2030, σε σχέση με το έτος βάσης (1990).

Πάντως, σήμερα το απόγευμα θα φανεί ποιοι τελικά ενδιαφέρονται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τα δύο λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ (τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη μονάδα Μελίτη Ι μαζί με την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ). Στις 5 μ.μ. λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσουν το «παρών», εκτός απροόπτου, οι παίκτες που είχαν επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.

Έτσι, αναμένεται να εμφανιστούν η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πιθανώς οι Τσέχοι της Seven Energy (ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα κατέβουν σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως στον προηγούμενο διαγωνισμό), η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy, καθώς και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Βεβαίως, η σημερινή συμμετοχή δεν είναι δεσμευτική και δεν κρίνεται από αυτήν η επιτυχία του διαγωνισμού, καθώς παραμένουν ανοιχτά διάφορα θέματα, με σημαντικότερο την αναθεώρηση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA). Το SPA θα συνδιαμορφωθεί από τη ΔΕΗ και τους επενδυτές, μετά από διαπραγματεύσεις, με στόχο το τελικό κείμενο να έχει κλείσει έως τα μέσα Μαΐου.

Άγνωστο παραμένει εάν θα εμφανιστούν νέοι παίκτες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογράφους, είχε αναφερθεί στις επαφές που έκανε και με άλλους επενδυτές, όπως με την κινεζική CMEC, με τους Τσέχους της EPH (είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό, αλλά δεν συνέχισαν στη δεύτερη φάση), με έναν αμερικανό επιχειρηματία, αρμενικής καταγωγής, και μια ρωσική ενεργειακή εταιρεία.

Παράγοντας της αγοράς, μιλώντας στο «Βήμα», κρίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν νέοι παίκτες και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Στον νέο διαγωνισμό θα ακολουθηθούν διαδικασίες fast track, με τις δεσμευτικές προσφορές να πρέπει να έχουν υποβληθεί σε λιγότερο από δύο μήνες. Πότε θα προλάβει ένας νέος επενδυτής να κάνει τον νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο καθώς και μια οικονομική αποτίμηση; Δεν προλαβαίνει. Μόνο αν συμπράξει με κάποιο από τα σχήματα που ήταν παρόντα και στον πρώτο διαγωνισμό. Αλλά και πάλι, ποιος θα δώσει εκατομμύρια βασιζόμενος σε γνώμη τρίτου; Το θεωρώ δύσκολο. Πιθανώς, να είναι εφικτό για τους Τσέχους της EPH που είχαν συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό», αναφέρει η ίδια πηγή. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα μετά τις πέντε το απόγευμα οι απορίες θα έχουν λυθεί.