«Λάστιχο» έχει γίνει ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, ο οποίος πήρε την πέμπτη του παράταση. Μια ανάσα πριν τη λήξη της τέταρτης προθεσμίας (στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης), η ΔΕΗ, υπό τη σκιά  της απροθυμίας των επενδυτών να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ανακοινώνει παράταση έως τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για να «γυρίσει» το παιχνίδι.

Έως αργά σήμερα το απόγευμα,  πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, διεμήνυε ότι οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές (οι κοινοπραξίες China EnergyGroup – όμιλος Κοπελούζου και  Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  καθώς και ο Μυτιληναίος) δεν προτίθενται να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Φλώρινας που περιλαμβάνουν τις υπό αποκρατικοποίηση λιγνιτικές μονάδες.

Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ημερομηνία υποβολής των προσφορών μετατίθεται «προκειμένου να υπάρξει από πλευράς επενδυτών καλύτερη προετοιμασία, με βάση τα νέα δεδομένα». Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όσο και η Διοίκηση της ΔΕΗ είχαν θορυβηθεί διότι οι επενδυτές δήλωναν ότι, οι όποιες κινήσεις διόρθωσης του τοπίου για τον διαγωνισμό έγιναν στο «παρά πέντε».

Έτσι δεν είχαν τον χρόνο για να ελέγξουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εθελουσία έξοδο εργαζομένων από τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της «Μελίτη Ι», αλλά ούτε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου των δύο θυγατρικών (που όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ δεν είναι πλέον ζημιογόνες) και τις αρνητικές, μέχρι στιγμής, εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη μονάδα της Φλώρινας.

Η νέα παράταση δίνει ένα χρονικό περιθώριο – αν και παράγοντες της ΔΕΗ αναφέρουν ότι δεν είναι επαρκές – προκειμένου να διευθετηθούν ή να διευκρινιστούν κάποιες εκκρεμότητες ή να ικανοποιηθούν ορισμένες από τις απαιτήσεις καθώς και οι όροι που είχαν εξαρχής θέσει οι επενδυτές ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν μια καλή και όχι μια συμβολική προσφορά.

Ζητούμενο αποτελεί η στάση των Θεσμών, με τους οποίους θα συναντηθεί την Πέμπτη η πολιτική  ηγεσία του ΥΠΕΝ, για να συζητήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά στις δεσμεύσεις της χώρας στα ενεργειακά ζητήματα.