Η ΔΕΗ παράγει λιγότερη ενέργεια από εκείνη που είναι υποχρεωμένη να διαθέτει στους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος μέσω των δημοπρασιών «ΝΟΜΕ». Μάλιστα, για το 2019 η ενέργεια που θα πρέπει να δώσει στον ανταγωνισμό, αναμένεται να υπερβεί τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την παρουσίαση της έκθεσης για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα, τα «ΝΟΜΕ» για το 2019 θα αντιστοιχούν στο 115% της παραγωγής της επιχείρησης. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψουμε τις δημοπρατούμενες ποσότητες και θα επωμισθούμε το επιπλέον κόστος», επεσήμανε ο παράγοντας της ΔΕΗ.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν έναν εναλλακτικό μηχανισμό (προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο) για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τους καταναλωτές. Με απλά λόγια, οι ιδιώτες προμηθευτές, μέσω των ΝΟΜΕ, έχουν πρόσβαση στη φθηνότερη ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά της (σε τιμές που είναι χαμηλότερες από την χονδρεμπορική αγορά), ώστε να την πωλούν στους πελάτες τους σε χαμηλότερες τιμές.

Όμως, στην πράξη έχει φανεί ότι τα ΝΟΜΕ δεν λειτουργούν καθώς ούτε τα μερίδια της ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ηλεκτρικού περιορίστηκαν σημαντικά, ούτε οι τιμές των τιμολογίων ρεύματος έπεσαν, γεγονός που διερευνά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κηρύχθηκε άγονος, στελέχη της επιχείρησης υποστήριξαν χθες ότι θα επαναπροκηρυχθεί. Προϋπόθεση, η οριστικοποίηση των οικονομικών δεδομένων των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, καθώς και του μηχανισμού αποζημίωσης που θα εισπράττουν οι μονάδες για τη διασφάλιση ισχύος (τα λεγόμενα ΑΔΙ). Επίσης, θα πρέπει να «κλειδώσει» και η τιμή στην προμήθεια λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι, σε συνεργασία με την Κομισιόν διερευνώνται οι δυνατότητες να τροποποιηθεί η συμφωνία μετόχων ώστε να είναι ελκυστικότερη για τους επενδυτές, ενώ προχωρούν και οι επαφές με ιδιώτες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Σχετικά με τα σενάρια που αναφέρουν ότι μπορεί να τεθεί από τις Βρυξέλλες ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επανέλαβε χθες ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία με την Κομισιόν για να τρέξει εκείνη έναν δεύτερο διαγωνισμό, στη περίπτωση που κατέληγε άγονος ο πρώτος, όπως και τελικά συνέβη.

Σχετικά με την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, η παρουσίαση σε επενδυτές στο Λονδίνο αναμένεται να γίνει τελικά τον Μάρτιο, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το τρέχον έτος. Όσο για την αποπληρωμή του ομολόγου των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Μάιο, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι είναι εξασφαλισμένη.