Πενήντα – πενήντα στις ζημίες των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων δέχεται να συμμετάσχει η ΔΕΗ, όπως έχουν προτείνει οι υποψήφιοι επενδυτές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της επιχείρησης, η συμφωνία θα γίνει υπό όρους.  Ειδικότερα, η ΔΕΗ προτίθεται να επωμίζεται το 50% των ζημιών που μπορεί να προκύψουν, αλλά για δύο χρόνια μετά τη μεταβίβαση στους νέους επενδυτές των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Επίσης, η συμμετοχή της στις ζημιές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του τιμήματος που θα δοθεί για την απόκτηση των μονάδων.

Η ΔΕΗ επιχειρεί να καταστήσει το λιγνιτικό πακέτο όσο πιο ελκυστικό γίνεται για τους επενδυτές.  Γι΄ αυτό η εταιρεία αναμένεται να ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και νέα παράταση από την Κομισιόν στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Η προηγούμενη παράταση έχει καταληκτική ημερομηνία στις 7 Δεκεμβρίου.

Το ξεχείλωμα του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού θεωρείται απαραίτητο ώστε, να ξεκαθαρίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τύχη του αιτήματος για συμμετοχή των λιγνιτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό επάρκειας (ώστε οι λιγνιτικές μονάδες να δικαιούνται αποζημίωσης)  ο οποίος έχει ήδη κοινοποιηθεί.  Έτσι, οι επενδυτές θα μπορούν να προσαρμόσουν (προς τα πάνω) τις προσφορές τους, βάσει και του νέου μηχανισμού.  Τη Δευτέρα αναμένεται να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (Sales and Purchase Agreement – SPA).

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι είναι εύλογος ο προβληματισμός των επενδυτών. Αναφορικά με τον λιγνιτικό σταθμό στο Αμύνταιο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ  ανέφερε ότι η επιχείρηση θα προκηρύξει διαγωνισμό εντός του προσεχή Φεβρουαρίου, καλώντας και τους τέσσερις επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (όμιλος Κοπελούζου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Ιντρακάτ) προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα πρόταση για την αναβάθμιση των μονάδων.

Για τα βιομηχανικά τιμολόγια, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε  ότι για τη  Χαλυβουργική  έχει γίνει καταγγείλει της σύμβασής της, ενώ σύντομα η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και για τη ΛΑΡΚΟ. Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται και με τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) του ομίλου Λαυρεντιάδη για χρέος 14 εκατ. ευρώ.