Αποφεύχθηκαν, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα εφιαλτικά σενάρια που προέβλεπαν ότι ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες θα ήταν άγονος. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, τελικά κατατέθηκαν δύο φάκελοι,  από την κοινοπραξία Seven Energy -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από τον όμιλο Μυτιληναίος.

Πηγές κοντά στον διαγωνισμό αναφέρουν ότι, η κοινοπραξία των Τσέχων υπέβαλε δεσμευτική προσφορά υπό αιρέσεις που αφορούν μια σειρά από εκκρεμότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας οι οποίες παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτες, όπως είναι η αποζημίωση των μονάδων με ΑΔΙ, η σύμβαση με το ορυχείο της Αχλάδας που τροφοδοτεί η μονάδα της Μελίτης, ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών – ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και στους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων κλπ.

Όσον αφορά στη Μυτιληναίος, η πρόταση αφορά στη μονάδα της Μελίτης χωρίς αιρέσεις.

Τελικά, η κοινοπραξία Koπελούζου – CHN Energy δεν υπέβαλλε προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν το επόμενο διάστημα οι χειρισμοί της κυβέρνησης την επόμενη μέρα, ως προς την εκπλήρωση των όρων που θέτουν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, μετά το άνοιγμα των δύο φακέλων ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών, Εο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για την αξιολόγησή τους.

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος SEV.EN ENERGY (και ο στρατηγικός του εταίρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναφέρει ότι αποφάσισε να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών ( και όχι βάσει εκείνων που είχαν ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ), η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της σύμβασης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής. Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει η τσέχικη εταιρεία στην ανακοίνωσή της.