Ουραγός η Ελλάδα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας

Στην τελευταία θέση μεταξύ των 37 του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η χώρα μας – Μέσω οπτικής ίνας το ένα τέταρτο των ευρυζωνικών συνδέσεων παγκοσμίως

OPTIC FIBERS OVER CITY-ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Την ώρα που ο πλανήτης κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς και τις συνδέσεις υπερ-υψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικής ίνας, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται με τον… αραμπά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, σήμερα το ένα τέταρτο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, παγκοσμίως, αφορά συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχει αυξηθεί σε 25%, από 12% πριν από οκτώ χρόνια. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποδίδουν στην Ελλάδα την τελευταία θέση μεταξύ των 37 χωρών-μελών όσον αφορά το μερίδιο των οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2018, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση (37η μεταξύ 37 χωρών της ζώνης του ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τον δείκτη διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας (FTTH -Fiber to the Home, FTTB – Fiber to the Building και FTTP – Fibre to the Premises).

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, με το μερίδιο των οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων να κυμαίνεται από πάνω από 70% στην Κορέα, την Ιαπωνία και τη Λιθουανία, μέχρι κάτω από το 10% στην Ελλάδα, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Αυστρία, και την Ιρλανδία. Η υψηλότερη αύξηση του ποσοστού των οπτικών ινών κατά το τελευταίο έτος παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και στην Αυστραλία, με ποσοστά 218%, 71% και 70% αντίστοιχα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το DSL εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία, αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου των συνδέσεων σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης. Ωστόσο, η διείσδυση των συνδέσεων νέας γενιάς βαίνει αυξανόμενη, ενώ η δημοτικότητα του DSL εξασθενεί. Ετσι, οι συνδέσεις DSL, παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2018), ενώ οι συνδέσεις σε οπτικές ίνες αυξήθηκαν κατά 15% το ίδιο διάστημα. Η κινητή ευρυζωνικότητα ξεπέρασε το 106% το εξεταζόμενο διάστημα, με επιπλέον 98 εκατομμύρια συνδρομές, αύξηση κατά 7,4% σε ετήσια βάση. Η Ιαπωνία έχει, παγκοσμίως, το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας (168%) και ακολουθούν η Ιαπωνία (155%), η Φινλανδία (146%), η Εσθονία (137%), οι ΗΠΑ και η Αυστραλία (136%).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα για τις συνδέσεις machine-to-machine (M2M). Σύμφωνα με αυτά, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιοι ηγέτες στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων καρτών SIM M2M ανά 100 κατοίκους. Ειδικά, η Σουηδία αριθμεί 125 κάρτες ανά 100 κατοίκους – αναλογία πολύ υψηλότερη από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ που παρείχαν δεδομένα. Συνολικά, οι συνδέσεις M2M, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 38% τον περασμένο χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk