Το 31% των ελλήνων εργοδοτών προβλέπει αύξηση των απασχολουμένων

Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το δεύτερο τρίμηνο 2019

Οι έλληνες εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, καθώς εκτός από την έναρξη της τουριστικής σεζόν που δημιουργεί κάθε χρόνο ένα κύμα εποχικών προσλήψεων στην οικονομία δειλά-δειλά εμφανίζονται ανάγκες για θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών, μια και η οικοδομική δραστηριότητα δείχνει σημάδια ανάκαμψης στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη. Ειδικότερα, ποσοστό 31% των ελλήνων εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ερευνας Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2018 αυξήθηκαν με ρυθμό 10%, ενώ στις τουριστικές περιοχές το ποσοστό είναι πολλαπλάσιο.

Επίσης, σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων προβλέπεται στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση, στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών και στο εμπόριο.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +22%, καθώς οι εργοδότες αναμένουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων 11 ετών, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +20%.

Σύμφωνα με την Ερευνα της ManpowerGroup για τις Προθέσεις Προσλήψεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +21%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 11 χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ποιοι κλάδοι ζητούν εργαζομένους

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019. Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +26%. Προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση, με προοπτικές της τάξης του +24%, και σε τρεις τομείς με προοπτικές της τάξης του +23% – τον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, τον τομέα Μεταφορές και Επικοινωνίες και τον τομέα Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική). Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν υγιή δραστηριότητα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +21%, ενώ οι προοπτικές του τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις ανέρχονται σε +19%.

Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση καταγράφουν τη σημαντικότερη βελτίωση, κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήσεις της τάξης των 9 και 6 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής αντίστοιχα. Ωστόσο, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε τρεις τομείς, μεταξύ αυτών και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα των Κατασκευών όσο και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού καταγράφουν αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων, και οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορές και Επικοινωνίες και στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική). Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα της Γεωργίας καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +34%.

Οι εργοδότες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων αναφέρουν υγιή σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +24% και του +21% αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +13%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σημαντικά, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, για τους εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται αμετάβλητες.

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τις βιομηχανίες να αυξάνουν τις επενδύσεις τους, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Οι τομείς των Κατασκευών, της Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Χονδρικού και του Λιανικού Εμπορίου είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας, η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά θέσεις όπως είναι οι πωλητές και η εξυπηρέτηση πελατών» σημειώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, γενικός εμπορικός διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk