Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην Ρωσία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε από τα Σκόπια και πλέον αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά το διπλωματικό μπρα ντε φερ Αθήνας – Μόσχας με αφορμή την εκτίμηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ, θέση πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, απαντώντας στη χθεσινή τοποθέτηση της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό είπε πως «παρά τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει, και πάλι, σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην οικοδόμηση φιλίας».

Υπενθυμίζεται πως ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με άμεση απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Λάδι στη φωτιά, ήρθε να ρίξει σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος επεσήμανε πως η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ωστόσο θα συνεχίσει να εκφράζει τη θέση της σε ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.