«Η γνώμη μας για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι θα γίνει Καμμένος στη θέση του Καμμένου ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτορραπτική», είπε επίσης ο κ. Μαυρωτάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντας τη με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.

«Η κυβέρνηση λέει πώς γίνεται να μην δίνει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό τη στηρίζουμε. Για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα, ανατρέποντας ένα de facto τετελεσμένο: Το μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ και μάλιστα αναγκάζοντας τους να αλλάξουν και το σύνταγμα. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες ώστε να παίξουμε τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης και του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», είπε αρχικά ο Γιώργος Μαυρωτάς προσθέτοντας όμως:

«Το πιο αρνητικό όμως κομμάτι της συμφωνίας είναι η εργαλειοποίησή της που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στην αρχή, εργαλοιοποίηση από την κυβέρνηση για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και στη συνέχεια από την αντιπολίτευση για να μη διαρραγεί η ενότητά της. Έτσι χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα στα αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο μπούλινγκ. Η γνωστή ασπρόμαυρή Ελλάδα».

«Η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως μακιγιάζ, να μπει ως φερετζές στις τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση του κ. Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού, δίνει δυστυχώς τροφή σε όσους θέλουν να πλάθουν σενάρια περί δανεισμού βουλευτών. Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι γίνεται Καμμένος στη θέση του Καμμένου. Ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική. Η ψήφος εμπιστοσύνης περνάει και με κάτω από 151 ψήφους. Το όριο των 151 δεν ήταν απαραίτητο και γι’ αυτό θεωρούμε χτύπημα κάτω από τη ζώνη προς το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει βάλει πλάτη στη συμφωνία και στο οποίο αποβλέπει η κυβέρνηση για την ψήφισή της, το γεγονός ότι η κυβέρνηση υφαρπάζει έναν βουλευτή του για να του δώσει αέρα να κυβερνήσει ως τον Οκτώβριο», είπε επίσης ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε:

«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Δεν βγαίνουν τα κουκιά

Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, θέλουν να παίζεται… χοντρός τζόγος στους διαδρόμους της Βουλής.

Αυτό, γιατί ενώ οι 151 ψήφοι της ψήφου εμπιστοσύνης έχουν «κλειδώσει», έπειτα κι από την επίσημη δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, στο Ποτάμι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε κανείς να μην ψηφίσει, παρά τη θετική στάση που έχουν εκφράσει οι κ. Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς. Αν αυτοί οι 3 ψήφοι δεν προσμετρηθούν στην πλειοψηφία που θέλει ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να… μην υπάρχει πλειοψηφία.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σίγουροι για ψήφιση της συμφωνίας είναι η Κ. Παπακώστα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η Ελ. Κουντουρά και φυσικά ο Σπύρος Δανέλλης.

Έτσι, ο αριθμός ανεβαίνει στους 149 και απαιτούνται άλλοι δύο για την κύρωση της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι ο κ. Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι θα δώσουν την Τετάρτη στήριξη στην κυβέρνηση, καταλύτης εξελίξεων είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, δηλαδή Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς.

Οι 151 και το θρίλερ

Έχουμε, λοιπόν, 149 βουλευτές σίγουρους, 2 που δεν θα ψηφίσουν αν και είναι κοντά στην κυβέρνηση και 3 που το σκέφτονται.

Ασφαλώς πρόκειται για θρίλερ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.