Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίζει τον σωτήριο αριθμό των «151» ψήφων που θα του χαρίσουν την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει χωρίς εκλογές, ωστόσο έχει μπροστά του να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη που θα αρχίζει στις 12:00, σήμερα,  Τρίτη και θα είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς θα περιστραφεί γύρω από τους χειρισμούς του  προκειμένου να εξασφαλίσει την οριακή απαραίτητη πλειοψηφία.

Έτσι,  στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθεί και το «ναι» του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ενώ αναμένεται να δώσουν στήριξη η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ: Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις. Εξ αυτών, έχουν ήδη διαγραφεί η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης ενώ αναμένεται η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη.

Ο Σπύρος Δανέλλης επέμεινε στην άποψή του ότι πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι είναι υπέρ της λύσης που έδωσαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό. Η απόφασή του αυτή οδηγεί στη διαγραφή του, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώντας από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Κι αν η θέση του Ποταμιού είναι καθαρή, δεν συμβαίνει το ίδιο με την περίπτωση των ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, που επιφύλαξε διαφορετική τύχη για τα στελέχη του, αφού διέγραψε εκείνους που παραμένουν στην κυβέρνηση, δηλαδή εκείνους που δεν αφήνουν τις καρέκλες, όπως ο ίδιος, αλλά όχι και  εκείνους που θα στηρίξουν την κυβέρνηση λέγοντας «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίοι του είναι απαραίτητοι προκειμένου να μην αφανιστεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν θα διαγραφούν προκειμένου να παραμείνει εν ζωή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ο Πάνος Καμμένος αρχηγός. Με τον τρόπο αυτόν διασώζονται -έστω και προσωρινά- και οι δύο συγκυβερνήτες: Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει για περίπου 100 ημέρες ακόμη -όπως όλα δείχνουν οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο- προκειμένου να μοιράσει τις προεκλογικές παροχές που έχει εξαγγείλει με στόχο μια καλύτερη τύχη στην εκλογική αναμέτρηση με τη ΝΔ· ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να παριστάνει τον Μακεδονομάχο με ακόμη μεγαλύτερο «πάθος», ελπίζοντας να μην καταποντιστούν οι ΑΝΕΛ, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα μείνει εκτός της επόμενης Βουλής εξαιτίας της μεγαλοπρεπούς κωλοτούμπας που έκανε στο Μακεδονικό.

Αυτό είναι και το στοιχείο που επικαλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταγγείλουν «κακοστημένο θέατρο» και «διαζύγιο – μαϊμού» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου: ότι οι δύο συγκυβερνήτες έχουν συμφωνήσει στους όρους του «πολιτικού διαζυγίου» έτσι ώστε να ευνοεί και τους δύο. Με αυτό το δεδομένο, ειδικά ο Πάνος Καμμένος πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής μάχης, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κοινοβουλευτική μάχη αρχίζει στις 12:00 την Τρίτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ήδη από τις προηγούμενες ώρες κατέστη σαφές πού θα κινηθεί η συζήτηση. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πάνος Καμμένος έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του ANT1 και του STAR αντίστοιχα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να στείλει τα δικά του μηνύματα από την περασμένη Παρασκευή.

Μητσοτάκης: Θέατρο το διαζύγιο, απλώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν

Για κακοστημένη θεατρική παράσταση και προσυμφωνημένο διαζύγιο προκειμένου να βολευτούν και οι δύο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τις τακτικές του, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Ant1.

Ως απόδειξη ότι το παιχνίδι ήταν στημένο και από πριν συμφωνημένο ώστε ο ένας να μην χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και ο άλλος να μην αναγκαστεί να βάλει και τυπικά την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μην χάσει το κόμμα του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 4 στους 7 βουλευτές του Καμμένου θα στηρίξουν την κυβέρνηση, από τους οποίους τους δύο τους διαγράφει ο Καμμένος στέλνοντας τους στον Τσίπρα και τους άλλους δύο δεν τους διαγράφει προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος κόμματος με κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απλώς συγχωνεύτηκαν, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής.

Καλώ όλους τους βουλευτές, και κυρίως τους «6» που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, να αντιληφθούν τις συνέπειες της επιλογής τους και να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Γιατί αυτό, τόνισε, σημαίνει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και «ναι» στην παράταση βίου μιας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να βρει τους 151 βουλευτές και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, και παράταση ζωής κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Η επόμενη περίοδος που είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει και θα πει ένα σωρό ψέμματα θα κάνει επιπλέον κακό στη χώρα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές άμεσα. «Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Εύχομαι να γίνουν το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο Καμμένος – Μακεδονομάχος

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος αφού δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή γιατί διαγράφει δύο και των τεσσάρων βουλευτών του που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του STAR επιδόθηκε σε προ(σ)κλήσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί δεν είναι ο πρωθυπουργός το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας» και «αντισυνταγματική»! Δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας που δίνει το όνομα της Μακεδονίας, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με την λογική του παραλόγου που προβάλλει ο Πάνος Καμμένος σε κάθε ευκαιρία, επιχειρώντας να κάνει το μαύρο – άσπρο.

Ο Πάνος Καμμένος «προκάλεσε», λοιπόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει ότι δεν παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας και δεν δέχεται σύνθετη ονομασία και τότε -όπως είπε- εκείνος θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα και θα στηρίξει την πρόταση μομφής της ΝΔ…

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη

Κι επειδή ο Πάνος Καμμένος πείθει πολύ λιγότερο από όσο ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει εκείνος να εξαπολύσει την πραγματικά σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έχει επαναληφθεί και στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους στη Βουλή -κάτι που καταδεικνύει και το πόσο πολωμένο είναι το πολιτικό κλίμα στο δρόμο προς την κάλπη.

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί στον αρχηγό της ΝΔ, τονίζοντας ότι προσπαθεί ανεπιτυχώς να ρίξει μια επιτυχημένη κυβέρνηση -άλλωστε ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει κύριο ατού του την πορεία της οικονομίας. Προς επίρρωση του επιχειρήματος ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει για να πείσει για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για έξοδο από τα μνημόνια παρά τις Κασσάνδρες, θα υποστηρίξει ότι έχει προχωρήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και με την ευκαιρία θα επαναλάβει τις προεκλογικές παροχές που έχει εξαγγείλει.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της για να στηρίξει τους πιο αδύναμους -σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ονειρεύεται νεοφιλελεύθερα 12ωρα εργασίας και άλλες αντεργατικές πολιτικές-, καθώς και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κάτι που η αντιπολίτευση αντιμάχεται σφόδρα, αφού τα δικά της στελέχη είναι που έχουν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι είναι προς όφελος της χώρας και θα τονίσει ότι βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ηγετικού ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και η ανάδειξή της σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Θα υποστηρίξει, δε, ότι η ΝΔ αξιοποιεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τις αντιδράσεις ακραίων στοιχείων για την Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας για τις επισημάνσεις αδελφών κομμάτων εντός του ΕΛΚ, όπως εκφράστηκαν πρόσφατα και από την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.