Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στο Ποτάμι λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, σε δηλώσεις του νωρίτερα στην ΕΡΑ, είχε καταστήσει σαφές πως θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης, σε αντίθεση με αυτήν για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μαυρωτάς μάλιστα εκτίμησε  πως εάν ο βουλευτής του Ποταμιού επιμείνει στη θέση του τότε η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτικής Ομάδα του Ποταμιού δεν είναι παρά μονόδρομος, όπως και τελικά έγινε.

Ωστόσο νεφελώδες παραμένει το  τι τελικώς θα πράξει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με τα όσα επίσης είπε ο κ. Μαυρωτάς στην ΕΡΤ, οι προθέσεις του κ. Θεοδωράκη θα γίνουν γνωστές και θα ανακοινωθούν επίσημα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην  κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ οι εξελίξεις για το Ποτάμι είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αναφορικά με το ποια στάση θα κρατήσουν τελικά οι κ.κ. Ψαριανός και Αμυράς οι οποίοι έχει ξεκάθαρα εκφραστεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Αρχική θέση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, υπάρχουν όμως έντονες εσωκομματικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το τι τελικά θα πράξουν.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Αντιπροέδρου του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος αφού χαρακτήρισε «δυσάρεστη και στενάχωρη» την εξέλιξη με το  Σπύρο Δανέλλη, είπε με νόημα πως  «με την αποσκίρτηση θολώνει το μήνυμα για το Ποτάμι».

Αναφορικά με το αν το ποτάμι θα καταψηφίσει τελικά τη  Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μαυρώτας είπε ότι «οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε».

Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, επισήμανε και προσέθεσε. «Αυτό (σ.σ. η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Χαρακτηριστική και η δήλωση του  Γρηγόρη Ψαριανού ο οποίος εξ’ αρχής είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο οποίος είπε:   «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών».

Εντός της ημέρας, ο επικεφαλής του κόμματος αναμένεται να αποσαφηνίσει το τι θα πράξουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.