Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) για συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου ενάντια στην… επέλαση της Ακροδεξιάς (όπως λένε στην Κουμουνδούρου) ξεκίνησε από το Μέγαρο Μουσικής. Εκεί, όπου τελευταίως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του, παρά τον πόλεμο που είχε κηρύξει εναντίον του πριν από την κρατικοποίησή του. Εκεί μπορεί να βρέθηκε τη θυελλώδη Κυριακή ο Σπύρος Δανέλλης (που είπε «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα), ο Τέρενς Κουίκ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο Ι. Ραγκούσης και ο Ν. Μπίστης, αλλά ο στόχος του Πρωθυπουργού δεν είναι αυτοί. Αυτό που, όπως έμαθα, συζητείται έντονα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα ευρύτερο σχέδιο διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού ώστε να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ του κεντροαριστερού χώρου. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα… ρετάλια της Κεντροαριστεράς» λένε με νόημα στην Κουμουνδούρου, εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών και ο ξαφνικός έρωτας του Τσίπρα με την Ευρώπη θα αναγκάσουν τον προοδευτικό χώρο να συνταχθεί πίσω από αυτόν.

■■■

Στόχος του Τσίπρα είναι αφενός να πάρουν θέση για τις Πρέσπες πολιτικοί όπως ο Κώστας Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου και βεβαίως όσοι είναι κοντά σε αυτούς, αφετέρου να φέρει τη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη κατά κύριο λόγο ενώπιον του διλήμματος «με εμάς ή με τον Μητσοτάκη». Κι αυτό βεβαίως να είναι το διακύβευμα μετά τις εκλογές στην προσπάθεια που κάνει το Μαξίμου να κόψει τον δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα ποιοι θα δεχθούν να γίνουν «Δούρειος Ιππος» αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Οι τρεις ψήφοι εμπιστοσύνης

Πάντως στο Μαξίμου λειτουργούν ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα το συνταρακτικό. Είτε είναι βέβαιοι για την πολιτική τους είτε έχουν άγνοια κινδύνου, όπως έλεγαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται (ή θέλει να εμφανίζεται) ότι ελέγχει το παιχνίδι. Ο κ. Τσίπρας λέει στους συνεργάτες του ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την ψήφο εμπιστοσύνης και τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης έως τον χρόνο των εκλογών. Ηδη, λέει ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, αναμένεται να λάβει και την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης και βεβαίως άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεπώς, όπως λέει, με τρεις ψήφους εμπιστοσύνης σε διάστημα ενός μηνός ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την κυβέρνησή του, χωρίς βεβαίως να κάνει λόγο για ρετάλια πολιτικούς που έχει… απαγάγει κυρίως από τους ΑΝΕΛ (όπως λέει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος). Και πόσο άραγε μπορεί να αντέξει μια τέτοια κυβέρνηση (με γυρολόγους βουλευτές, όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Ο Πάνος θέλει να κάνει νέο κόμμα

Αλλά κινητικότητα υπάρχει και στον χώρο… δεξιά της Δεξιάς. Ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τα πάντα για να εκλεγεί στην επόμενη Βουλή, όχι μόνο λόγω πολιτικής ματαιοδοξίας, αλλά και γιατί η βουλευτική έδρα τού προσφέρει και ασυλία. Για τον λόγο αυτόν, μαθαίνω ότι έχει ξεκινήσει παζάρια με στόχο τη συγκρότηση ενός δεξιού-πατριωτικού μετώπου που θα χωράει τα πάντα. «Ακόμη και πολιτικούς με χρυσαυγίτικο παρελθόν;» ρωτάνε κάποιοι που βλέπουν ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής (παλιά με τη Χρυσή Αυγή) Κουκούτσης θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

■■■

«Τα πάντα όλα» λένε όσοι απέμειναν στους Ανεξάρτητους Ελληνες, με τον Πάνο Καμμένο ήδη να βρίσκεται σε συζητήσεις με σχηματισμούς που καλύπτουν τον χώρο μεταξύ Ακροδεξιάς και Νέας Δημοκρατίας. Το «πατριωτικό Κέντρο» που έλεγε κάποτε ξεχάστηκε γιατί η πολιτική επιβίωση δεν επιτρέπει παρέκκλιση από το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» που ο Καμμένος θέλει να υπηρετήσει, έπειτα από την αριστερή περιπετειούλα του. Και κάτι ακόμα. Εάν δείτε τις επόμενες ημέρες τον Πάνο Καμμένο να πηγαίνει χωρίς στολή και χωρίς στρατιωτικό ελικόπτερο στο Αγιον Ορος, μην εκπλαγείτε. Πιστεύει ότι μπορεί και από την Ιερά Κοινότητα να αντλήσει ψήφους. Εκτός, όπως λένε, εάν και οι καλόγεροι του γύρισαν την πλάτη.

Το πεσκέσι της Ντόρας στον Καμμένο

Το ωραιότερο όμως με τον Πάνο Καμμένο δεν συνέβη ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ούτε στη Μητρόπολη (όπου κοινώνησε) ούτε στο ελικόπτερο Χιούι από το οποίο έριξε ένα στεφάνι στα Ιμια, αλλά στα γραφεία της ΝΔ, κυριακάτικα, σε αυτή την κλειστή σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία των σημαντικότερων συνεργατών του. Εκεί λοιπόν ένας από τους μετέχοντες (καλύτερα να μην αποκαλύψω το όνομά του) ζήτησε (και το ζήτησε σοβαρά) από την Ντόρα Μπακογιάννη να πραγματοποιήσει μια… αποστολή. Να φέρει από την Κρήτη μια… κότα τρίλειρη μακροπουπουλάτη, να της βάλει μια κόκκινη κορδέλα στο λειρί και να την προσφέρει ως… πεσκέσι (ναι, έτσι ακριβώς το είπαν) στον Πάνο Καμμένο. Απλώς υπενθυμίζω ότι προ ημερών η κυρία Μπακογιάννη είχε χαρακτηρίσει τον Πάνο Καμμένο… «κότα τρίλειρη μακροπουπουλάτη». Τώρα γιατί δεν το έκανε ακόμα η Ντόρα, δεν μπορώ να σας πω.

Δραπετεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε δύο σημαντικές «μεταγραφές», αν και το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Η πρώτη είναι η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και βουλευτής τον Γενάρη του ’15, η οποία παραιτήθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το μνημόνιό του. Η πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ως περιφερειακής συμβούλου με το ψηφοδέλτιο του σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο δεύτερος είναι ο Στάθης Δρογώσης, γνωστός τραγουδοποιός, ο οποίος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Γ. Σακελλαρίδη στον δήμο της Αθήνας, όμως γρήγορα διαχώρισε τη θέση του και τώρα θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Νίκο Σοφιανό για τον πρώτο δήμο της χώρας. Αλλά και στην Πάτρα ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει απώλειες. Ο Δημήτρης Σπαρτινός, αδελφός του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Σπαρτινού στην Αχαΐα, ο οποίος υπήρξε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό και μετά πήγε με τον Π. Λαφαζάνη, δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες του στηρίζει το ΚΚΕ. Μαθαίνω ότι ο κατάλογος είναι ανοιχτός και μεγαλώνει…

Οταν μιλάς πολύ στο κινητό

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση μειώνεται η τηλεφωνική ατέλεια των βουλευτών και των ευρωβουλευτών κατά 11%. Ηταν μια απόφαση που περιορίζει το τζάμπα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών που πέρασε χωρίς καμία αντίδραση. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η τηλεφωνική ατέλεια των βουλευτών ανέρχεται ετησίως περίπου στις 5.800 ευρώ για τον καθένα. Και επιπλέον τα περισσότερα στελέχη των κομμάτων διαθέτουν κάποια τηλεφωνική ατέλεια από τα κόμματά τους.

Τα αστειάκια Τσίπρα με τις στολές

Σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην διοικητή των ΟΥΚ, πρώην αρχηγό ΓΕΝ και μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ) και νυν πια υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στολή του, γεγονός που προκάλεσε το σχόλιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος του είπε: «Φορέστε την καλά σήμερα, γιατί από αύριο…».«Είναι η τελευταία φορά που τη φοράω» ανέφερε ο ναύαρχος Αποστολάκης, με τον Πρωθυπουργό να τον ρωτά πόσα χρόνια και εκείνον να απαντά από το 1976. «Θα σας λείψει» του είπε ο κ. Τσίπρας. Πάντως ο κ. Αποστολάκης φέρει στη στολή του κανονικά τα σήματα τόσο του αλεξιπτωτιστή όσο και του ιπτάμενου, όσο και του βατραχανθρώπου. Οχι σαν μερικούς (ονόματα δεν λέμε, αλλά όλοι καταλαβαίνετε). Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι η αντίδραση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού ε.α. Μιχάλη (Mike) Κωσταράκου για την τοποθέτηση εν ενεργεία στρατιωτικού στη θέση του υπουργού Αμυνας. Θέλει οι Ενοπλες Δυνάμεις να μείνουν έξω από κυβερνητικά και κομματικά παιχνίδια. Πάντως κατά πάσα πιθανότητα καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ, στη θέση του ναυάρχου Αποστολάκη, θα αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Αναβάλλουν… εγχειρήσεις για να ψηφίσουν

Ε, λοιπόν, οι Συριζαίοι (κυρίως αυτοί που προέρχονται από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ) δεν κρατιούνται. Θέλουν τόσο πολύ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αναβάλλουν ακόμα και προγραμματισμένες εγχειρήσεις: «Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, που απαιτεί τη φυσική του παρουσία και όχι επιστολική ψήφο, ανέβαλε την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση της Δευτέρας» έγραψε στο e-mail του.