Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εντοπίσει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τύπου Airbnb) και δεν εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Για το 2019 το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 ελέγχους σε φορολογουμένους. Στόχος είναι να ελεγχθούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

Έτσι, η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει ειδικό λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν οι πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα για μισθώσεις.

Το λογισμικό αυτό έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου και να διασταυρώνει το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα, παροχή πρωινού).

Οι εφοριακοί και… πελάτες

Οι εφοριακοί για να εντοπίσουν όσους κρύβουν από την Εφορία τα ακίνητα που εκμισθώνουν θα προσποιούνται και τους πελάτες και θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες φθάνουν περίπου τις 5.127, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.