Πολλαπλά κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών τους προσφέρουν οι τράπεζες για την εξόφληση πάσης φύσεως υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών. Για μία ακόμη χρονιά, στα καταστήματά τους τη Δευτέρα, τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, αναμένεται συνωστισμός από πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν το γκισέ για την πληρωμή των οφειλών τους προς την Εφορία.

Ωστόσο, πλέον αυτή η επιλογή κοστίζει, καθώς το Δημόσιο έχει σταματήσει την επιδότηση της προμήθειας που επιβάλλουν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει πως όσοι κάνουν χρήση των ταμείων στα τραπεζικά καταστήματα θα επιβαρυνθούν με χρέωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 2 ευρώ ανά συναλλαγή, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλεγεί για την πραγματοποίησή της (μετρητά, κάρτα ή χρέωση λογαριασμού).

Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή των φόρων μπορεί να γίνει δωρεάν μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών. Πρόκειται για τα εξής online κανάλια:

e-banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής. Εφόσον έχετε πιστωτική κάρτα μπορείτε να επιλέξετε την εξόφληση κάθε φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν δίνουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού ή μιας πιστωτικής κάρτας. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Τα τηλέφωνα των τεσσάρων συστημικών ομίλων είναι τα εξής:

Alpha Bank: 210-326.000

Eurobank: 210-9555.000

Εθνική Τράπεζα: 210-4848.484

Τράπεζα Πειραιώς: 210-3288.000

Portal πληρωμών

Τα portals πληρωμών διευκολύνουν όσους δεν έχουν ενεργοποιημένες τις υπηρεσίες e-banking ή phone banking.

Σε αυτά οι πελάτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Εφόσον έχετε πιστωτική κάρτα μπορείτε να επιλέξετε την εξόφληση κάθε φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Τα portals που λειτουργούν είναι τα εξής:

Alpha Bank: myalphawallet.gr

Εθνική Τράπεζα: simplepay.gr

Τράπεζα Πειραιώς: easypay.gr

Eurobank: livepay.gr

Η επίσκεψη σε κατάστημα

Αν παρ’ όλα αυτά δεν επιθυμείτε τις online λύσεις, υπάρχει τρόπος να πληρώσετε οφειλές προς το Δημόσιο και μέσω των καταστημάτων, αλλά δωρεάν. Αυτό είναι δυνατόν τόσο στα ΑΤΜ που λειτουργούν σε κάθε μονάδα, όσο και στα κέντρα αυτόματων πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά, όσοι παραμένουν παραδοσιακοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ταμεία των τραπεζικών καταστημάτων, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζονται οι ακόλουθες χρεώσεις:

•Alpha Bank: 1 ευρώ εάν χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός και 2 ευρώ αν πληρωθεί ο φόρος με μετρητά.

•Eurobank: 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.

•Εθνική Τράπεζα: 1 ευρώ αν η εξόφληση του φόρου γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά.

•Τράπεζα Πειραιώς: 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.

•Attica Bank: 1 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,40 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.