Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει έντιμο έναν πολιτικό άνδρα είναι όταν παραδέχεται δημόσια τα λάθη του. Με τον Αλέκο Αλαβάνο (φωτογραφία) μπορείς να διαφωνήσεις σε πολλά, όχι όμως να του καταλογίσεις ότι δεν είναι «σπαθί».

■■■

Ο άνθρωπος που έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στα σαλόνια της Αριστεράς και του άνοιξε τον δρόμο για το Μαξίμου τώρα… το φυσάει και δεν κρυώνει. Ο δρόμος που πήρε ο «μαθητής» του απέχει παρασάγγας από την αριστερή ιδεολογία, με αποτέλεσμα ο Αλαβάνος να χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό «έναν πραξικοπηματία πολιτικό», αναφερόμενος ειδικά στο δημοψήφισμα του 2015.

■■■

Εκεί που έδωσε τα ρέστα του όμως ο Αλαβάνος ήταν όταν τον ρώτησαν αν μετάνιωσε για τον Τσίπρα. Και απάντησε με αρκετή δόση αυτοκριτικής, πίκρας αλλά και δηκτικού χιούμορ για τον Πρωθυπουργό: «Εκανα μια προσπάθεια να φύγει από το παλιό η Αριστερά, πιστεύοντας ότι ένας νέος άνθρωπος θα συμβάλει. Επεσα εντελώς έξω» είπε, για να προσθέσει: «Και ο Ιησούς έπεσε έξω με την επιλογή του Ιούδα».

Αλλα λέμε το πρωί και άλλα το μεσημέρι

Στην πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη μεριά της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Παρακαλώ, κρατήστε το… «πρωί της Πέμπτης», γιατί το μεσημέρι της Πέμπτης τα πράγματα άλλαξαν και κάπως διαφοροποιήθηκαν: «Είναι δεδομένο ότι αν – ο μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Αμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού» είπε.

Και light kolotoumpa

Οι διαφορετικές δηλώσεις του κ. Καμμένου προξένησαν ασάφεια, καθώς δημιούργησαν την εικόνα μιας ιδιότυπης… «kolotoumpas» (έστω στη light της μορφή), με τον συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα το πρωί να προαναγγέλλει ότι θα παραιτηθεί όταν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών (η τελική έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στη FYROM προγραμματίζεται για τις 15 Ιανουαρίου 2019) και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να ανασκευάζει διακινώντας την εκδοχή ότι θα παραιτηθεί από υπουργός και θα αποσύρει τα μέλη των ΑΝΕΛ την κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση. Αγνωστο όμως πότε θα γίνει αυτό, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου τον Μάρτιο του 2019. Τώρα το «ανακαλώ τα μέλη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» είναι μια κουβέντα, επειδή, πρώτον, δεν διαθέτει και πολλά μέλη των ΑΝΕΛ που είναι κοινοβουλευτικοί και, δεύτερον, ουδείς γνωρίζει εάν θα υπακούσουν όλοι, για παράδειγμα η Ελενα Κουντουρά, που έχει επενδύσει τόσα στο υπουργείο Τουρισμού.

Οταν εμφανίζεσαι με… μπεγλέρι στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει συμβολικά το «παρών» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον πρώτο, όπως έλεγε, μη μνημονιακό. Κατέφθασε λοιπόν στα υπουργικά έδρανα,  κατέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού, δεν θέλησε να μιλήσει (αφού θα μιλήσει την Τρίτη) και έβγαλε από την τσέπη του ένα λευκό κομπολόι και έπαιζε συνεχώς με αυτό. Εκανε σαν μικρό παιδί που του χάρισαν ένα δώρο και ήθελε να το δείξει, όπως σχολίασαν βουλευτές της ΝΔ (και ένας του Ποταμιού).

■■■

Ετσι, με το κομπολόι ανά χείρας,  παρακολούθησε από «πρώτο χέρι» τη σύγκρουση που έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μια σύγκρουση που άκουγε σε εκφράσεις του τύπου… «τσόκαρο», «σκάσε», «γελοίε» κ.τ.λ.

Το δικαιολόγησαν ως… αγχολυτικό

Βεβαίως τα περιβόητα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση Τσίπρα με κομπολόι στη Βουλή λέγοντας πως είναι «το αγχολυτικό του Πρωθυπουργού». Το να αναγκάζονται να γίνονται και αυτόκλητοι ψυχολόγοι απλώς για να δικαιολογήσουν μια ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα κίνηση του κ. Τσίπρα είναι μάλλον υπερβολή ή… «γλείψιμο», αφού πάλι ακούγονται ψίθυροι περί νέου ανασχηματισμού.

Φραπέδες, τσιγάρα και προφιτερόλ στα έδρανα

Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι κατά καιρούς οι Συριζαίοι υπουργοί έχουν φέρει διάφορα είδη στα υπουργικά έδρανα της Βουλής ως… αγχολυτικά. Για παράδειγμα, ένας έφερε τον φραπέ του, ένας άλλος ένα κουλούρι με τυρί, ένας τρίτος (ίσως ο πιο σοβαρός, λόγω θεσμικής θέσης) καταβρόχθισε εν ώρα συνεδριάσεως ένα προφιτερόλ ή γιαούρτι και ένας άλλος ξέχασε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα του, ενώ διάβαζε την «αγχολυτική» «Αυγή». Είναι τέλος σύνηθες φαινόμενο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης να φέρνει στα υπουργικά έδρανα το… τάμπλετ του και να ασχολείται μόνο με αυτό.

Ο Καραμανλής και τα κομπολόγια

Για την ιστορία, σας λέω ότι και ο Κώστας Καραμανλής ήταν και παραμένει λάτρης των κομπολογιών. Στο γραφείο του στο Μαξίμου, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε πλήθος από κομπολόγια (ορισμένα μάλιστα πανάκριβα, από κεχριμπάρι) τα οποία τα χρησιμοποιούσε ως αγχολυτικά και αυτός (και κυρίως για να αποφεύγει το κάπνισμα), αλλά ουδέποτε τα παρουσίασε (γελώντας) στα υπουργικά έδρανα της Βουλής.

Η Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τη Βασιλική Θάνου, η οποία είναι ένα πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του, προτείνει ο Πρωθυπουργός για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε διοριστεί (αμισθί) στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού την επομένη ακριβώς της λήξης της θητείας της στον Αρειο Πάγο. Την πρόταση για τη Βασιλική Θάνου – που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός – υπέβαλε επισήμως, με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κορόιδο είναι;

«Ο Βασίλης Λεβέντης ποτέ δεν προχωρά σε διαγραφές. Οποιος θέλει να διαλύσει την ΚΟ ας πάρει πάνω του το στίγμα του αποστάτη». Αυτή ήταν η αντίδραση… κύκλων του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων μετά τη νέα «κεραμίδα» που έριξε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος ναι μεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο χθες έκανε γνωστό ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Επεσε πανικός στην Ενωση Κεντρώων από τη δήλωση αυτή, η οποία, όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, συνιστά κανονικό άνοιγμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω δε ότι πέρυσι τέτοιον καιρό είχε διαφοροποιηθεί άλλη μία βουλευτής του Λεβέντη, η Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της εισόδου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

■■■

Τώρα ο κ. Σαρίδης δεν λέει ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά ότι δεν θα τον καταψηφίσει. Αυτό σημαίνει είτε «υπέρ» είτε «παρών». Θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση άνοιξε για άλλη μία φορά ο ασκός του Αιόλου, αφού αν φύγει από την Ενωση Κεντρώων τότε αυτή διαλύεται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, επειδή ο αριθμός των βουλευτών της θα είναι λιγότερος από πέντε, που είναι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το ελάχιστο όριο για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα με όλα τα δικαιώματα που της παρέχονται, δηλαδή ο αρχηγός να μιλάει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, να έχει αντιπρόεδρο, να συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων, να διαθέτει γραφεία, μετακλητούς υπαλλήλους κ.λπ. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν τον διαγράφει ο Λεβέντης. Κορόιδο είναι;