Προετοιμασία 1 ώρα και 20΄ Αναμονή 12 ώρες και 15΄ Ψήσιμο 35΄, Μαγείρεμα 25΄ Κόστος 5 €

Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα κεφτεδάκια
300 γρ. ρεβίθια ξερά
100 γρ. ρύζι καστανό, βρασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος, αλεσμένος
5 κουτ. σούπας βρόμη ψιλή (χτυπημένη λίγο στο μούλτι)
70 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό
2 λίτρα νερό
3 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
2 πράσα
1 μεγάλο κολοκυθάκι
μαϊντανός
άνηθος
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
Για το «αβγολέμονο»
2 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
1 κούπα μείγμα από ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορος, κάσιους, μακαντέμια)
Μουλιάζουμε σε μπόλικο νερό τα ρεβίθια (περίπου 12 ώρες). Κάνουμε το ίδιο και με τους ξηρούς καρπούς του αβγολέμονου. Την επομένη, στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν καλά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλάθουμε το μείγμα σε σφιχτά μπαλάκια (2 – 2 ½ εκ.). Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη. Θα πρέπει τα κεφτεδάκια να στέκονται αρκετά καλά όταν τα πλάθουμε, γι’ αυτό τα σφίγγουμε στις παλάμες μας. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια στον φούρνο για τουλάχιστον 35 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Ζωμός λαχανικών
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τα λαχανικά, το φύλλο δάφνης και το λάδι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Μόλις σταματήσει να κοχλάζει το νερό, αφαιρούμε τα λαχανικά και ρίχνουμε μέσα τα ψημένα γιουβαρλάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10 λεπτά.
Αβγολέμονο
Σουρώνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το λεμόνι με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε 2–3 κουτάλες από το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους λιωμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το αβγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε με δυνατές, κυκλικές κινήσεις για να ανακατευτεί.