Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μεγαλώσει, ανάμεσά τους σίγουρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), βλέποντας κινούμενα σχέδια με τον… Μπάτμαν και διαβάζοντας τις ιστορίες του, και θα ήθελαν να ζήσουν έστω και για λίγο στην Γκόθαμ Σίτι, τη φανταστική πόλη στην οποία ο ήρωας δραστηριοποιείται. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή την Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη συζήτηση για την ανομία στα πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Γκόθαμ Σίτι. Οταν είπε ότι «λες και είμαστε στην Γκόθαμ Σίτι», επικράτησαν στην αίθουσα στιγμές αμηχανίας, έως ότου κάποιος φώναξε… «Μπάτμαν» και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκλεισε το θέμα λέγοντας… «δόθηκαν εξηγήσεις». Πρόσεξα πάντως ότι πολλοί βουλευτές δεν κατάλαβαν και έβγαλαν τα κινητά τους και γκούγκλαραν «Γκόθαμ Σίτι».
nnn
Πάντως αυτό το «δεν θα γίνουμε Γκόθαμ Σίτι» του κ. Τσίπρα θυμίζει τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο με το «αμέρικαν μπαρ». Χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα στη ρητορική ερώτηση (όπως αυτούσια ειπώθηκε από τον ηθοποιό) «Εεε… τι θα το κάνουμε εδώ μέσα; Αμέρικαν μπαρ;» που υπονοεί ότι μια κατάσταση πάει να φύγει εκτός ελέγχου (φωνές, φασαρίες κ.τ.λ. σε συγκεκριμένο χώρο), γεγονός που δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε. Ετσι λοιπόν όπως ειπώθηκε από γαλάζιους βουλευτές, ο Πρωθυπουργός, εκτός από κινούμενα σχέδια, παρακολουθεί και παλιές κινηματογραφικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Οταν ο Τσίπρας στήνει ολόκληρη τη Βουλή
Πάντως δεν καθυστερεί να έρθει στη Βουλή επειδή βλέπει ταινίες κινουμένων σχεδίων. Καθυστερεί, όπως είπε, επειδή είναι… πρωθυπουργός και έχει κι άλλες δουλειές, όπως δικαιολογήθηκε στην παρατήρηση που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καθυστέρησε να προσέλθει στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» επί μία ώρα και ένα τέταρτο. Τώρα τι είδους δουλειές είχε ο κ. Τσίπρας τη στιγμή που η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και μία εβδομάδα να διεξαχθεί τη συγκεκριμένη ώρα, δεν είπε. Αντιθέτως αυτοδοξάστηκε επειδή είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός (με εξαίρεση τον Γ. Παπανδρέου) που έρχεται συχνά στη Βουλή και έχει απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις στην «Ωρα του Πρωθυπουργού». Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία και του καθόρισε την… ατζέντα για τις επόμενες εβδομάδες με δύο ερωτήσεις που έκανε και δεν βρήκε ανταπόκριση: μία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μια άλλη για το Προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.
Η κατάργηση του ασύλου
Για την ιστορία, αναφέρω ότι η ένταση ανέβηκε στο κόκκινο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανομία στα πανεπιστήμια, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα πατάξει την ανομία στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργηθεί το άσυλο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα δοθούν ξανά στους φοιτητές και στους καθηγητές και θα καθαρίσουν από τα βαποράκια και τους τραμπούκους.
nnn
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι «για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας». Και σημείωσε (χειροκροτούμενος) τη συμφωνία που έγινε τελευταίως ανάμεσα στο αμερικανικό Κολούμπια και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για συνεργασία σε μαθήματα, αλλά και σε πτυχία, προκαλώντας αμηχανία στους γαλάζιους βουλευτές. Τι περίμεναν, ότι δεν θα το έλεγε ο Πρωθυπουργός; Θα έχανε τέτοια ευκαιρία;
Την επόμενη φορά «έλα σπίτι μου για… καφέ»
Απάντηση με μπόλικο χιούμορ (αφού δεν υπήρχαν επιχειρήματα) έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει κι αυτός στην Κυψέλη, προκειμένου να μιλήσει με τους ανθρώπους της περιοχής και να ακούσει τα προβλήματά τους. Ο Πρωθυπουργός τού θύμισε ότι μένει ακριβώς σε αυτή την περιοχή και τον κάλεσε, την επόμενη φορά που θα πάει εκεί, να πιούνε μαζί καφέ στο σπίτι του.
Ο Κιμ και τα κρατικά πανεπιστήμια
Με παλαιότερη ομιλία τού ηγέτη της Βόρειας Κορέας παρομοίασε στο twitter την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μετάφραση παλαιότερης ομιλίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και λέω παλαιότερης καθότι και η Βόρεια Κορέα επέτρεψε το 2010 τα μη κρατικά πανεπιστήμια».
Ο φοβερός αρχηγός στην Κυψέλη
Ηταν (πώς να το κάνουμε) γεμάτη εκπλήξεις η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κυψέλη. Δεν ήταν μόνον οι δεκάδες σέλφι που του ζήτησαν μικροί – μεγάλοι, ήταν και η νεαρά κυρία που έκανε βόλτα με το παιδί της στο παιδικό καρότσι, που ομολογουμένως ήταν ιδιαιτέρως εκδηλωτική. Πρώτα σταμάτησε για να ανταλλάξει χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια του είπε: «Είσαι φοβερός» και τον αγκάλιασε. Μάλιστα, η ενθουσιώδης μητέρα το πήγε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας: «Τι γκόμενος είσαι;». Ε, εκεί αιφνιδιάστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ που στράφηκε προς το παιδί ρωτώντας: «Πώς το λέτε;».
Η ενόχληση της Παπακώστα
Σας πληροφορώ ότι αυτή η αυθόρμητη σκηνή καθόλου δεν άρεσε στην Κατερίνα Παπακώστα. Είχε φθάσει στη Βουλή μετά την επίσκεψή της στον Αρχιεπίσκοπο και πρόσεξα ότι εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στους γαλάζιους βουλευτές. Πριν από τη διαγραφή της από τη ΝΔ ουδείς της μιλούσε στη Βουλή, ήταν απομονωμένη. Ενώ την Παρασκευή όλο φιλιά και αγκαλιές ήταν με τους γαλάζιους και χαριεντισμούς με τους Συριζαίους βουλευτές. Ηθελε μάλιστα να σχολιάσει τη σκηνή στην Κυψέλη, αυτή με τη νεαρά μητέρα να λέει στον κ. Μητσοτάκη «τι γκόμενος είσαι;». Ιδού λοιπόν πώς σχολίασε: «Εάν μου έλεγαν εμένα τι ωραία που είμαι δεν θα αντιδρούσα έτσι όπως αντέδρασε ο Μητσοτάκης. Επρεπε να την αγκαλιάσει και να της δώσει κι ένα φιλί για το κομπλιμέντο που του έκανε, και όχι να κοιτάζει τα κορδόνια των παπουτσιών του από αμηχανία».
Τα γκουρμέ γεύματα των βουλευτών
Επειδή γίνεται πολύς ντόρος (και δικαίως) για το εξάστερο μενού που προσφέρεται στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, με τον θόρυβο να μην έχει κοπάσει στη Βουλή, σας μεταφέρω τώρα το μενού στο εστιατόριο του Κοινοβουλίου (δηλαδή το φαγητό που τρώνε οι βουλευτές και οι υπάλληλοι της Βουλής) σε πολύ χαμηλές τιμές, για να δείτε πόσο γκουρμέ είναι. Για παράδειγμα, το μενού περιελάμβανε σούπα βελουτέ με μπρόκολο και κουνουπίδι (μόλις 5 ευρώ η μερίδα), γεμιστά, πένες με σολομό και ελαφριά κρέμα αρωματισμένη με φασκόμηλο και πορτοκάλι, τσιπούρα στη σχάρα με λαδολέμονο και φρέσκια ρίγανη (9 ευρώ η μερίδα), συκώτι με μπαλσάμικο και πορτοκάλι (5,8 ευρώ), κεμπάπ γιαουρτλού (6,7 ευρώ), ρολό κιμά κοτόπουλου με κολοκύθι και ανθότυρο (6,9 ευρώ), μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια (7,4 ευρώ) και σουβλάκι ψαρονέφρι με ντοματίνια και πιπεριές (9,7 ευρώ). Το εστιατόριο διαθέτει τα πάντα στη σχάρα, ακόμη και μπριζόλα μαύρου χοίρου, 17 ειδών σαλάτες με διάφορα dressings και μια… όαση από γλυκά, όπως κοκ, μπακλαβάς με παγωτό (3,6 ευρώ), μπακλαβάς σκέτος (2,6 ευρώ), πορτοκαλόπιτα με παγωτό και σκέτη, φράουλες με ζεστή σοκολάτα, παρφέ σοκολάτα καϊμάκι και φρούτα εποχής.

H Kέρκυρα πολύ κοντά σε μεγάλο βραβείο

Ποια μπορεί να είναι καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα; Και όμως, μπορεί να είναι η Κέρκυρα, ένα από τα προστατευόμενα μνημεία της Ελλάδας από την UNESCO. Αρκεί  να περάσει τις «εξετάσεις» του online διαγωνισμού στο 2ο «EUFCN Location Award».

Το βραβείο θεσπίστηκε πέρσι ενώ εφέτος, η πρόταση της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ήταν η Κέρκυρα όπου γυρίστηκε η εξαιρετικά δημοφιλής τηλεοπτική σειρά των βρετανικών καναλιών ITV και PBS «The Durrells» (1ος-4ος κύκλος επεισοδίων).

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις τελευταίες μέρες, όσο «τρέχει» ο διαγωνισμός ο οποίος λήγει στις 30 Νοεμβρίου, η θέση της Κέρκυρας «παίζει» μεταξύ τρίτης και πρώτης! Μπορεί λοιπόν να κερδίσει. Πάντως, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την πανευρωπαϊκή τετράγλωσση πλατφόρμα Cineuropa –www.cineuropa.org και να ψηφίσει, συμπληρώνοντας την online φόρμα (https://cineuropa.org/en/felaprofile/362948/#cm).