Εναν χρόνο αφότου πρότεινε στον πρόεδρο Τραμπ να ιδιωτικοποιήσει τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν με εργολάβους και μια ιδιωτική αεροπορία, ο Ερικ Πρινς, ιδρυτής της Blackwater, της διαβόητης εταιρείας που δολοφονούσε αμάχους στο Ιράκ, προωθεί αυτή την ιδέα όπου σταθεί και όπου βρεθεί.
Εχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή του απευθείας σε επιφανείς Αφγανούς και συχνά παρουσιάζεται σαν σύμβουλος του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πρινς προωθεί το σχέδιό του σε μια συγκυρία όπου το Αφγανιστάν είναι πολύ ευάλωτο: οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει έδαφος και η κυβέρνηση, που πλήττεται από αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, προσπαθεί να οργανώσει βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή (15/10) και προεδρικές τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Πρινς είναι αποφασισμένος να «πουλήσει» την πρότασή του για το πώς οι εργολάβοι του θα επιτρέψουν τη σταδιακή απόσυρση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Πρόσφατα, άρχισε να βρίσκει ευήκοα ώτα στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με τους πάντες, από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού μέχρι πρώην υπουργούς και υποψηφίους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο ρόλος του Ασράφ Γκάνι

Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές του Πρινς έχουν έναν κοινό στόχο: την επιθυμία να δουν τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι να αποχωρεί. Ο ιδρυτής της Blackwater είναι πρόσωπο ανεπιθύμητο για τον Γκάνι και αρνείται να τον συναντήσει. Προσπάθησε μάλιστα να ακυρώσει τη βίζα του.
«Δεν θα επιτραπεί ποτέ στους ξένους μισθοφόρους να μπουν σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Γκάνι τη Δευτέρα. Η σφοδρή αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει καταστήσει τον αφγανό πρόεδρο ένα ανεπιθύμητο εμπόδιο στα σχέδια του Πρινς. Το γραφείο του Γκάνι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απειλεί με νομικές συνέπειες όσους προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τον πόλεμο στη χώρα.
Ο Πρινς παρουσιάζει την πρότασή του ως μια φθηνότερη μέση οδό ανάμεσα σε μια αποτυχημένη στρατιωτική στρατηγική που στοιχίζει στις ΗΠΑ δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και την πλήρη απόσυρση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα ύστερα από 17 χρόνια πολέμου. Υποστηρίζει ότι με τα δικά του μέσα θα κατορθώσει περισσότερα απ’ όσα οι 15.000 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν υποστηριζόμενοι από περισσότερους από 20.000 ιδιώτες εργολάβους.
Μιλώντας στους «New York Times», ο Πρινς ανέπτυξε το σχέδιό του για τον εξορθολογισμό, όπως είπε, των ιδιωτών εργολάβων που ήδη υπάρχουν στη χώρα: αυτοί θα μειωθούν σε 6.000 και θα εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις. Θα υποστηρίζονται από έναν στόλο μισθωμένων αεροπλάνων τα οποία θα χειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι και Αφγανοί. Περίπου 2.500 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα παραμείνουν στη χώρα για αντιτρομοκρατικές αποστολές. Ολα αυτά, υποστηρίζει ο Πρινς, θα μειώσουν το ετήσιο κόστος του πολέμου για τις ΗΠΑ στο ένα πέμπτο από το σημερινό.

Ο ορυκτός πλούτος

Ο Πρινς συνδέει την πρότασή του με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν. Η προηγούμενη εταιρεία του, η Blackwater, κέρδισε συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στο Ιράκ, προτού μπει σε μαύρη λίστα επειδή οι εργολάβοι της σφαγίασαν αμάχους στη Βαγδάτη το 2007. Εκτοτε η εταιρεία του έχει μετενσαρκωθεί αρκετές φορές – η τελευταία της εκδοχή, η Frontier Services Group, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έχει συμβόλαια στην Αφρική και στην Ασία και υποστηρίζεται από την Citic Group, κρατική κινεζική εταιρεία επενδύσεων.
Η αρχική προσπάθεια του Πρινς να πουλήσει πέρυσι στην Ουάσιγκτον την ιδέα της ιδιωτικοποίησης του πολέμου του Αφγανιστάν συνάντησε την αντίδραση του τότε συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Χ. Ρ. Μακμάστερ και του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις. Σήμερα ο Πρινς υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον τοποθετείται ευνοϊκότερα απέναντι στην πρότασή του.
Στο Αφγανιστάν, ο Πρινς προωθεί τον εαυτό του ως μέλος του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ και αναφέρει συνεχώς ότι η αδελφή του, Μπέτσι Ντέβος, ήταν μέχρι πρόσφατα υπουργός Παιδείας στην αμερικανική κυβέρνηση.
Η ιδιωτικοποίηση του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει πολλούς επικριτές ανάμεσα στους αναλυτές. Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που εντοπίζουν, θεωρούν ότι η άφιξη ξένων μισθοφόρων στη χώρα θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ταλιμπάν για να στρατολογήσουν περισσότερους στις τάξεις τους.