Συντάξεις : Στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Ελάχιστα τα περιθώρια ακύρωσης του μέτρου

Το θέμα των περικοπών αναμένεται να συζητηθεί στις 19 Νοεμβρίου, αλλά όπως τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα «ΝΕΑ», τα περιθώρια ακύρωσης του μέτρου είναι ελάχιστα, καθώς είναι δύσκολο να περάσει από την Μπούντεσταγκ.

Οπως εξηγούν αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν άριστη γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία, ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις ενδέχεται να παίξει το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει αποκτήσει ο Ραλφ Μπρινκχάους μετά την πρόσφατη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές των συντηρητικών για την ηγεσία της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU και CSU.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Φόλκερ Κάουντερ, που επί χρόνια ήταν στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ και κοινοβουλευτικός κυματοθραύστης της καγκελαρίου, ο Μπρινκχάους «αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σκεπτικισμό τα ευρωπαϊκά θέματα και θέτει περισσότερες ερωτήσεις» λένε χαρακτηριστικά έγκυρες πηγές στα «ΝΕΑ». Δεν αποκλείουν ότι ανάλογη θα είναι η στάση που ενδέχεται να ακολουθήσει όταν το θέμα της περικοπής των ελληνικών συντάξεων φτάσει στην Μπούντεσταγκ, αγνοώντας ακόμη και τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταφέρει να πείσει τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν πισωγυρίσματα και υπαναχωρήσεις σε δεσμεύσεις και οι εξελίξεις στην Ιταλία φορτίζουν το κλίμα.

Αλλωστε, η κοινοβουλευτική ομάδα των γερμανών Συντηρητικών επιδιώκει πλέον να αποστασιοποιείται κατά περίπτωση από τις κυβερνητικές επιλογές και το ελληνικό αίτημα μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη πλατφόρμα προς τη συγκεκριμένη επιδίωξη, με τις εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου να παίζουν σημαντικό ρόλο προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί, λένε ευρωπαϊκές πηγές, και η επιλογή της κυβέρνησης για το διπλό προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην προκαλέσει την άμεση αντίδραση της γερμανικής πλευράς, καθώς «έδωσε μήνυμα ότι δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις».

Τα σενάρια. Εξάλλου, παρότι ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε μετά το προχθεσινό Eurogroup ότι η Κομισιόν θα περιμένει ένα σενάριο στο προσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 15 Οκτωβρίου, ευρωπαϊκές πηγές άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλό σενάριο και ενώπιον της Κομισιόν σε περίπτωση που η γερμανική στάση δεν επιτρέπει το αντίθετο. Δεν απέκλειαν παράλληλα να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση η οποία θα επιτρέπει στην Αθήνα να ικανοποιήσει εν μέρει τα σχέδιά της, αλλά παράλληλα δεν θα εμφανίζεται στο Βερολίνο ως πλήρης ανατροπή των συμφωνηθέντων. Η κατάσταση, με άλλα λόγια, εμφανίζεται ακόμη εξαιρετικά ρευστή.

Πηγές εναποθέτουν πλέον εξ ολοκλήρου το ζήτημα στους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς και τα περιθώρια που έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του. Η επιεικέστερη στάση που φαίνεται να επέδειξε ο Σεντένο δεν αρκεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε χθες ότι «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις», συνιστώντας στον κόσμο να μην ανησυχεί, εκτιμώντας ότι φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ που κυκλοφορεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία