Τι απαντά η ΔΕΗ για την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων

«Η συνολική επίπτωση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017 ήταν 27,6 εκατ. ευρώ»

«Προειδοποιήσαμε έγκαιρα Γνωστή στην επενδυτική κοινότητα η ζημία των 249,5 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2017 έγινε με τη δημοσίευση του ισολογισμού για το σύνολο του ίδιου έτους αναφέρει η ΔΕΗ σε διευκρινιστική της ανακοίνωση και όχι με τη δημοσίευση της λογιστικής κατάστασης του πρώτου εξαμήνου του 2018. Επίσης, η επιχείρηση επισημαίνει πως η σύγκριση των δύο εξαμήνων (2018 και 2017) αφορούσε συνεχιζόμενες δραστηριότητες  και όχι π.χ. και τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ που συνετελέσθη το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Βεβαίως, η ουσία παραμένει και δεν είναι άλλη από τη δυσχερή θέση που βρίσκεται η επιχείρηση, η οποία εξακολουθεί να «παράγει» ζημίες και κυρίως να εμφανίζεται ανοχύρωτη ενόψει και της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου αγοράς τα επόμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Στα δημοσιεύματα γίνεται σύγκριση των δημοσιευθέντων το 2017 αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2017, οπότε εμφανίζονταν κέρδη προ φόρων € 31,1 εκατ. με τα οικονομικά αποτελέσματα της ίδιας περιόδου, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, όπου εμφανίζονται (πάντα για το α΄ εξάμηνο 2017) ζημιές προ φόρων € 249,5 εκατ.  Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συντάκτες δεν «κατάλαβαν», αν και αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι η παρουσίαση φέτος για λόγους συγκρισιμότητας με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2018, αφορούσε μέρος των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2017, και συγκεκριμένα αυτά των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων  χωρίς  τις επιπτώσεις από διακοπτόμενες δραστηριότητες, όπως κυρίως η επίπτωση από την πώληση του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους €198,6 εκατ.

Επίσης, τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην αναμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του α΄ εξαμήνου του 2017 «πληροφορώντας» ότι δήθεν αυτή έγινε με την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του 2018, ενώ είχε με πλήρη ενάργεια ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ μαζί με τις επιπτώσεις της στα οικονομικά αποτελέσματα κατά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2017. Έτσι ενημερώθηκε με πληρότητα και εγκυρότητα το επενδυτικό κοινό και κάθε αρμόδιος φορέας, οι οποίοι την αξιολόγησαν στις σωστές της διαστάσεις. Η ανακοίνωση αυτή έγινε και μέσω του επίσημου δελτίου τύπου των αποτελεσμάτων, καθώς και στην τηλεδιάσκεψη με τους οικονομικούς αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι ήταν πλήρως γνωστή στις τράπεζες ενόψει της αναχρηματοδότησης των Κοινοπρακτικών  δανείων συνολικού ύψους € 1,3 δις.

 Σε ό,τι αφορά στην ουσία, όπως αναλύεται διεξοδικά στις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις του 2017, η αναμόρφωση των αποτελεσμάτων αφορούσε α) την αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων και β) την εφαρμογή ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας. Η συνολική επίπτωση της αναμόρφωσης στα οικονομικά αποτελέσματα μετά φόρων του α΄εξαμήνου του 2017 ήταν η μείωσή τους κατά € 27,6 εκατ. χωρίς καμία ταμειακή διάσταση.

Τέλος, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας που μπορεί να προκύψει από σχετικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, διευκρινίζεται ότι η αποχώρηση του κ. Γ. Αγγελόπουλου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, ύστερα από μια άκρως ευδόκιμη και επιτυχή θητεία, είχε ήδη προγραμματισθεί με Απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου από το Δεκέμβριο του 2016. Με την Απόφαση αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε παρατείνει τη θητεία του κ. Γ. Αγγελόπουλου από 19.12.2016 – ημερομηνία κατά την οποία έληξε η δεύτερη πενταετής θητεία του – για ένα χρόνο, μέχρι 19.12.2017. Ήδη ο κ. Αγγελόπουλος έχει τοποθετηθεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk