Καταφθάνουν οι θεσμοί – Ξεκινά η «μάχη» για τις συντάξεις

Επειδή οι δανειστές καραδοκούν και διαμηνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το Μαξίμου επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σενάρια.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιένη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/BKA/Michael Gruber (File: 20005341.jpg )

Στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου καταφθάνουν οι θεσμοί για να κάνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έως και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα των συντάξεων. Επειδή οι δανειστές καραδοκούν και διαμηνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το Μαξίμου επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σενάρια:

  • Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου
  • Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο.
  • Στα δύο αυτά σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους δανειστές.

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών θα μπει η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Επίσης θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019. Το ζητούμενο του ελέγχου είναι το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με το μείγμα μέτρων που ήδη υπάρχει ή θα απαιτηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Αναφορικά με το Eurogroup της Παρασκευής η Ελλάδα και το ζήτημα των συντάξεων δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση. Τα μέλη του περιμένουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και η επίσκεψή τους θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν με την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση του Eurogroup για την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει ενημέρωση από τους θεσμούς για τα ευρήματα της αξιολόγησης τους και ενημέρωση από την Ελλάδα για τις δημοσιονομικές της επιδιώξεις στο πλαίσιο του λεγομένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk