Το πραγματικό κόστος της εκπαίδευσης: Οι γονείς κάνουν δεύτερη δουλειά προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους

Οι γονείς δουλεύουν περισσότερο, θυσιάζουν τις διακοπές τους και δανείζονται προκειμένου να καλύψουν τα διάφορα έξοδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των παιδιών τους, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της HSBC «Η Αξία της Εκπαίδευσης» με τίτλο «Η Τιμή της Επιτυχίας».

Student Elections 2018, Athens School of Law, Greece on May 16, 2018. / Φοιτητικές εκλογές 2018, Νομική Σχολή Αθηνών, 16 Μαΐου 2018. (File: 11_05_20180516_photo_16-05-2018,_11_21_471526462806.jpg )
Οι γονείς δουλεύουν περισσότερο, θυσιάζουν τις διακοπές τους και δανείζονται προκειμένου να καλύψουν τα διάφορα έξοδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των παιδιών τους, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της HSBC «Η Αξία της Εκπαίδευσης» με τίτλο «Η Τιμή της Επιτυχίας».

Ειδικότερα, ένας στους τρεις γονείς κάνει δεύτερη δουλειά και εργάζεται υπερωριακά για να επιδοτήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών του, ενώ οι φοιτητές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια από ότι σε συγγράμματα. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (26%) των γονιών εύχονται να είχαν διδάξει στα παιδιά τους περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών
Οι φοιτητές εκτιμούν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό από ότι στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της HSBC, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν 10.000 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες, 4 στους 5 γονείς (84%) βασίζονται στα καθημερινά τους έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές των παιδιών τους. Το 41% των γονιών δεν έχουν κάνει αποταμίευση αποκλειστικά για τις σπουδές των παιδιών τους.
Αρκετοί από τους γονείς, οι οποίοι δαπανούν κατά μέσο όρο, 16.338 δολάρια ΗΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του παιδιού τους, αναγκάζονται να προβούν σε σημαντικές θυσίες. Το κόστος είναι μεγαλύτερο στο Χονγκ Κόνγκ, όπου οι γονείς είναι έτοιμοι να δαπανήσουν ένα τεράστιο ποσό (51.656 δολάρια), ενώ ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (29.398 δολάρια), η Σιγκαπούρη (26.377 δολάρια) και η Ηπειρωτική Κίνα (21.046 δολάρια).
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονέων (35%) παγκοσμίως δηλώνουν ότι έχουν δανειστεί προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο, ποσά που αφορούν, πέρα από τα δίδακτρα, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως φορητοί υπολογιστές, και tablets, ποσά που έρχονται σε δεύτερη θέση, μετά το ποσό των διδάκτρων. Το 15% των γονέων δήλωσε ότι έχει πάρει βραχυπρόθεσμο δάνειο, το 13% έχει χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα και το 11% έχει στραφεί σε δανεισμό από οικογένεια ή φίλους.

Προσωπικές θυσίες

Λόγω της οικονομικής πίεσης και της έλλειψης μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, πολλοί γονείς αναγκάζονται να κάνουν προσωπικές θυσίες για να στηρίξουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μεταξύ αυτών των γονέων, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις εξόδους τους. Συγκεκριμένα, το κόστος των σπουδών αναγκάζει τους γονείς να μειώσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητές τους, όπως οι έξοδοι για φαγητό ή για κινηματογράφο, ενώ το 47% τονίζει ότι έχει μειώσει τη διάρκεια των διακοπών του και το 35% ότι εργάζεται υπερωριακά ή ότι έχει πιάσει δεύτερη δουλειά.
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές δαπανούν τα χρήματά τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι ερωτώμενοι γενικά εκτιμούν ότι ξοδεύουν έως και 2.285 δολάρια σε εστιατόρια ή σε παραγγελίες έτοιμου φαγητού, περισσότερα από όσα διαθέτουν για επιστημονικά βιβλία (780 δολάρια). Επιπλέον, οι φοιτητές λένε ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.107 δολάρια για διασκέδαση (π.χ. μπαρ, νυχτερινά κέντρα ή κινηματογράφο) και 1.612 δολάρια σε ρούχα και καλλυντικά.

Μερική απασχόληση για τους φοιτητές

Καθώς οι φοιτητικές δαπάνες είναι υψηλές, πολλοί στρέφονται στη μερική απασχόληση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στον τρόπο ζωής τους. Περισσότεροι από 4 στους 5 φοιτητές (83%) σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται ενώ σπουδάζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα (53%). Κατά μέσο όρο, οι σπουδαστές δαπανούν 3,4 ώρες σε αμειβόμενη εργασία, περισσότερο χρόνο από αυτόν που αφιερώνουν για να παρακολουθήσουν διαλέξεις (2,7 ώρες), για μελέτη στο σπίτι (2,5 ώρες) ή στη βιβλιοθήκη (1,6 ώρες). Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να εστιάσουν στις σπουδές τους, με το 77% αυτών που έχουν παιδί στο πανεπιστήμιο να δηλώνει ότι σχεδιάζει να φροντίσει για το βασικό κόστος διαβίωσης των παιδιών τους, ώστε αυτά να μπορούν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους.
Οι φοιτητές στρέφονται και αυτοί προς το δανεισμό. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ξοδεύουν περισσότερα από 1.101 δολάρια για την πλήρη αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών τους, των προσωπικών δανείων και του φοιτητικού τους χρέους. Το κόστος αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στις ΗΠΑ, όπου οι φοιτητές εκτιμούν ότι ξοδεύουν έως και 4.321 δολάρια.
Προγραμματισμός

Το Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που πολλοί νεαροί ενήλικες γίνονται οικονομικά ανεξάρτητοι και πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων γονέων (26%) παραδέχονται ότι θα ήθελαν να έχουν διδάξει στο παιδί τους περισσότερα για τη διαχείριση των χρημάτων. Το 17% δήλωσε ότι έπρεπε να έχει μιλήσει στο παιδί του νωρίτερα, σχετικά με τα οικονομικά. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί γονείς (49%) που ερωτήθηκαν, θα ήθελαν να έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν νωρίτερα για τις σπουδές του παιδιού τους. Πολλοί από αυτούς τους γονείς (48%) ανησυχούν ότι δεν θα έχουν τους οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν την εκπαίδευση του παιδιού τους. Πάντως, το 26% όσων συνεισφέρουν οικονομικά δεν γνωρίζουν τι ποσό ουσιαστικά δαπανούν ή που ακριβώς διατίθενται τα χρήματα που δαπανούν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά τη σημαντική επένδυση χρημάτων, η αξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ακόμα ξεκάθαρη τόσο στα μάτια των γονέων όσο και των φοιτητών, με το 68% των γονέων με παιδί στο πανεπιστήμιο και το 70% των ίδιων των φοιτητών να λένε ότι η επένδυση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αξίζει.
Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Η έρευνα της HSBC επιβεβαιώνει ότι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους είναι τόσο σημαντική, ώστε αξίζει πολλές θυσίες από πλευράς τους, μιας και αποτελεί το εφόδιο, είναι η απόλυτη επένδυση για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνουν ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι ιδιαιτέρως ακριβές. Οι γονείς στην Ελλάδα, παραδοσιακά θεωρούν την εκπαίδευση των παιδιών τους προτεραιότητα. Ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα αυτά θα πρέπει να προβούν σε σωστά δομημένο οικονομικό σχεδιασμό».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk