• Αναζήτηση
 • Καθαρά κέρδη €24,1 εκατ. στο 6μηνο 2018 για τη Eurobank Cyprus

  Επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μετά από φόρους ύψους 24,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο του 2018 η Eurobank Cyprus, θυγατρική του ομίλου Eurobank.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  EUROBANK (EUROKINISSU/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) (File: EV_JP_TRAPEZES_3212.jpg )
  Επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μετά από φόρους ύψους 24,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο του 2018 η Eurobank Cyprus, θυγατρική του ομίλου Eurobank.
  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα βασικά μεγέθη της τράπεζας διαμορφώθηκαν ως εξής:
  * Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 26,4%.
  * Σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα ΕΥΡΩ 4.383εκ και το δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 28%.
  * Πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE ratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 4,5%.
  * Αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας, με τον δείκτη Κόστους προς Έσοδα στο 30%.
  Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας όπως καταδεικνύεται και από τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα, έχει εδραιώσει την ηγετική της παρουσία στην Κύπρο στους τομείς του Wealth Management, Corporate and Investment Banking, International Business Banking, και Capital Markets.
  Με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Μιχάλης Λούης, δήλωσε ότι «τα επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματά μας, καταδεικνύουν ότι η Eurobank Κύπρου συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με σταθερά βήματα, έχοντας ως βάση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της και την ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία και τις βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στη βάση της ανάπτυξης των εργασιών μας».
  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Eurobank Κύπρου παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι το άμεσο μέλλον της Κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, η διαχείριση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ούτως ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον που μπορεί να προκληθούν τόσο από εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες».
  Οι προοπτικές για κυπριακή οικονομία
  Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι οι προοπτικές για την Τράπεζα παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, στο πλαίσιο και της θετικής πορείας της οικονομίας που συνεχίσθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2018.
  Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν 3,9%, σημαντικά υψηλότερος του μέσου ρυθμού στην Ευρωζώνη που ήταν 2,5%, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν 2,4%.
  Ο ρυθμός αυτός παραμένει διαχρονικά ο υψηλότερος από το 2008. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησαν προς τα πάνω τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2018 και 2019. Για τα δύο αυτά έτη η Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς 3,6% και 3,3% ενώ το Ταμείο 4,0% και 4,2%.
  Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,6% το 2019 στη χειρότερη πρόβλεψη, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική πορεία. Και οι δύο οργανισμοί προβλέπουν επιδείνωση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών, ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.
  Στον δημοσιονομικό τομέα, το πλεόνασμα του πρώτου επταμήνου του 2018 έφτασε το 2,6% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο επτάμηνο του 2017, το αντίστοιχο πλεόνασμα ήταν 1,2% του ΑΕΠ.
  Οι οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν την πολιτική αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας. Τον Απρίλιο η Fitch αναθεώρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΒΒ+, που είναι μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Στη συνέχεια τον Μάϊο η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε BB με θετικές προοπτικές.
  Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, εκτός από την διάθεση μέρους τους για την γρηγορότερη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με μικρή μείωση του ΦΠΑ, ή με αύξηση του αφορολόγητου ποσού, ή με μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι σε αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου.
  Η Τράπεζα επίσης θεωρεί σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης και εργασίας στον δημόσιο τομέα ούτως ώστε να συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.
  Η Eurobank Cyprus Ltd είναι κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, διέπεται από όλους τους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk