Δύο ημέρες ήταν αρκετές για τον Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να δώσει ένα ήπιο στίγμα ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν, με πλείστα όσα δικαστικά μέτωπα ανοιχτά, θα καταδειχθεί και αν θα το διατηρήσει. Η μετακίνησή του από τα άδυτα του Μαξίμου και τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στον θώκο της Μεσογείων –ηλεκτρική καρέκλα για τους δύο προκατόχους του –φέρνει, όπως όλα δείχνουν, νέο αέρα στο πεδίο, σαφώς διαφορετικό από τον «τυφώνα» των τελευταίων ετών.

Απόσυρση του σχεδίου νόμου Κοντονή

Ο κ. Καλογήρου έχει όμως μπροστά του ατζέντα καυτή, όπως οι κρίσεις στα ανώτατα δικαστήρια, και δη για Πρόεδρο στο ΣτΕ, καθώς και δικαστικές έρευνες με πολιτικές προεκτάσεις, με κορυφαίες αυτές της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, των οικονομικών για τα κόμματα και τα ΜΜΕ, των εξοπλιστικών επί Γιάννου Παπαντωνίου, τραπεζών, στις οποίες επενδύει πολλά το Μαξίμου.
Η κίνησή του, την επομένη της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, να αποσύρει το σχέδιο νόμου –με αιχμή την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών –του Σταύρου Κοντονή, το οποίο τόσες έριδες είχε προκαλέσει, ήταν έκπληξη για πολλούς.

«Το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια, και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό» είπε ο νέος υπουργός στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, καλλιεργώντας προσδοκίες για συνετή πολιτική διαχείριση του δύσκολου δικαστικά χειμώνα.
Ο Καλογήρου είναι έμπιστος του Πρωθυπουργού, διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Παππά, ενώ άριστη είναι και η επαφή του με τη Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία ήταν μάλιστα παρούσα κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν διαβεβαιώνουν ότι «ο Καλογήρου ούτε είχε ούτε έχει δική του ατζέντα», και σε κάθε περίπτωση θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις ταραγμένες σχέσεις εκπροσώπων του κόσμου της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση, με στόχο, όπως είπε: «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης, απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος».

Η σχέση του με τον Παπαγγελόπουλο

Η περιέργεια πολλών για το modus vivendi που θα πρέπει να εφεύρει ο κ. Καλογήρου προκειμένου να συγκατοικήσει ομαλά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν κρύβεται, ενθυμούμενοι ότι «με τον Σταύρο Κοντονή, πρόσωπο εντελώς διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας, ο αναπληρωτής υπουργός υπήρξε περίοδος κατά την οποία δεν αντάλλασσε ούτε καλημέρα».
Αν πάντως υιοθετηθούν τα κομπλιμέντα Παπαγγελόπουλου για τον νέο υπουργό, ο τελευταίος δεν έχει καμία ανάγκη: διαθέτει «ευφυΐα, μετριοπάθεια, βαθιά γνώση των θεμάτων». «Η μάχιμη, ποινική, δικηγορία έχει αφήσει τα σημάδια της στην προσωπικότητά του» λένε συνάδελφοί του, καθιστώντας σαφές ότι ο νέος υπουργός έχει συνηθίσει στα δύσκολα.
«Ιταλοτραφής ως προς τις νομικές σπουδές του, ο κ. Καλογήρου έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με γνωστά δικηγορικά γραφεία, όπως αυτά του Σωτήρη Φέλιου, του Φώτη Κουβέλη, του εκλιπόντος Γιάννη Σταμούλη, όντας μεταξύ άλλων συνήγορος ηχηρών ονομάτων, όπως ο Αγγελέτος Κανάς (υπόθεση ΕΛΑ). Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά (Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς) έχει «συνηγορήσει» υπέρ του, σχολιάζοντας σε συνέντευξη τύπου το αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης».
Διατήρησε ρόλο-κλειδί στην τεκμηρίωση, από νομικής πλευράς, του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ακόμα παλαιότερα είχε αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ταξίδεψε σε ειδική αποστολή, με άκρα μυστικότητα, από τις Βρυξέλλες, όπου συνόδευε τον Πρωθυπουργό σε σύνοδο κορυφής, στο Παρίσι, για να συναντήσει τον Ερβέ Φαλτσιανί και να προμηθευτεί στοιχεία για τις λίστες φοροδιαφυγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ