Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έφτασε. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα, για άλλη μια χρονιά, δίνουν τη χαριστική βολή στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι αντικειμενικές αυξήθηκαν κατά 200 και 300 ευρώ το τετραγωνικό είδαν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να φουσκώνει ακόμη περισσότερο.

Φορολογούμενοι, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπως στον Άγιο Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, τη Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και το Περιστέρι ή την Κερατέα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Για παράδειγμα, μισθωτός ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 17 ετών επιφάνειας 120 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο και ένα ακόμη εξοχικό διαμέρισμα 20ετίας 80 τ.μ. στη Λούτσα πλήρωσε το 2017 ΕΝΦΙΑ 751,65 ευρώ. Φέτος με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είδε τον λογαριασμό για τα ακίνητα του να ανεβαίνει στα 928,99 ευρώ. Ο έξτρα φόρος των 177,34 ευρώ δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό για τον μισθωτό.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις:

  • Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου
  • Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου
  • Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου
  • Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου και
  • Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου

Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις, έχουν ως μόνη λύση την έντοκη ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία πλέον ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και για τις βεβαιωμένες και όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το επιτελείο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση και τα στοιχεία των περασμένων ετών εκτιμά ότι από τα 3,2 δισ. ευρώ τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα μπουν εγκαίρως στα κρατικά ταμεία αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν εμπρόθεσμα το φόρο προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.