Οι χτεσινές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι απέχουμε αρκετά από μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να πάρει «το μέρος των εχθρών της Τουρκίας» μίλησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ. Πιο σκληρός, όπως ήταν και αναμενόμενο, ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ζήτησε από τους Έλληνες «να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου μετά από αυτές τις συμπεριφορές».

Όμως, τέτοιες δηλώσεις έχουν ακουστεί ξανά, ιδίως από τη στιγμή που είναι πάγια θέση της Τουρκίας ότι πρέπει να της παραδοθούν όσοι κατά τη γνώμη των τουρκικών αρχών πήραν μέρος στο πραξικόπημα.

Οι δε εθνικιστικοί τόνοι που τις συνοδεύουν, ιδίως από κόμματα που παραδοσιακά είχαν τέτοιες τοποθετήσεις, όπως είναι το MHP, εντάσσονται περισσότερο στη μετατόπιση του συνόλου του τουρκικού πολιτικού σκηνικού προς πιο εθνικιστικούς τόνους, παρά σε μία διαρκή προσπάθεια επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Περισσότερα στο in.gr