Κουρουμπλής: Ψύχραιμη προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία

Τη σημασία της ψυχραιμίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία τόνισε από την Πάρο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον απόηχο της επιστροφής των ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Τη σημασία της ψυχραιμίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία τόνισε από την Πάρο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον απόηχο της επιστροφής των ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

«Με τη βοήθεια της Παναγίας, και με όπλα το πείσμα την υπομονή και την επιμονή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Κυβέρνησης, αλλά και με την συμπαράσταση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων, είχαμε το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής σε ένα ενωτικό μήνυμα με την ευκαιρία της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρείται μία ψύχραιμη προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία, επειδή είναι επιβεβλημένες οι ομαλές σχέσεις και η ειρηνική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι στην Ελλάδα πολύ περισσότερο κάποιοι θερμοκέφαλοι. Πρωθυπουργός, συναρμόδιοι υπουργοί, πολιτικά κόμματα, ακόμα και ο Ελληνικός λαός, όλοι είχαν το μερίδιο της συμβολής τους στο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που έγινε για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Ίσως είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε όλοι ότι σε πολλά ζητήματα, μεγάλα και κρίσιμα πρέπει να αναζητήσουμε, έστω και με δυσκολία πολλές φορές, κοινούς τόπους. Αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση και το αποτέλεσμα μας κάνει να αισθανόμαστε όλοι καλά».

Για τις καταγγελίες που έγιναν σχετικά με τη δραστηριότητα Τούρκων ψαράδων στην ευρύτερη περιοχή της Λέρου, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι απαιτείται ψυχραιμία και ότι έχει σημασία να μην διογκώνονται κάποια περιστατικά. «Το Λιμενικό έχει παρουσία στο χώρο αυτό αποφασιστική, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κατά καιρούς, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε. Θέλω να σας πω ότι και από την απέναντι πλευρά σε ότι αφορά την Ακτοφυλακή τους, βρέθηκε κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο και με μια προωθημένη παρουσία-εποπτεία του Λιμενικού στα σύνορα τα Ελληνοευρωπαϊκά, γιατί περί αυτού πρόκειται, δε νομίζω ότι απειλούνται συμφέροντα ελληνικά», δήλωσε ό κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι ακόμα και σε μια δύσκολη περίπτωση σύγκρουσης οι δύο χώρες θα ήταν αναγκασμένες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το μόνο που θα κέρδιζαν θα ήταν η καταστροφή.

«Κατά συνέπεια η συζήτηση και ο διάλογος πρέπει να είναι όπλα που θα χρησιμοποιούμε συνεχώς, γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα μεγάλη, μια χώρα που έχει ανάγκη την ειρηνική συνύπαρξη, έχει τεράστια προβλήματα στα άλλα σύνορά της, και η λογική επιβάλλει με μια χώρα που είναι κοντά στην Ευρώπη, να διατηρούμε καλές σχέσεις. Και σιγά σιγά με επιμονή και υπομονή γίνεται κατανοητό, κυρίως σε ευρύτερους οικονομικούς κύκλους της Τουρκίας ότι έρχονται θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε η άποψή μου είναι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι η οικονομία θα επιβάλλει τους όρους της. Η οικονομία θέλει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θέλει ειρηνική συνύπαρξη», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι καλό είναι οι δύο χώρες να χτίσουν πάνω στα θετικά σημεία των σχέσεών τους. «Η ζωή απαιτεί την ειρηνική συνύπαρξη», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και επικαλέστηκε την μεγάλη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk