Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αν και ελήφθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή την απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές της Αδριανούπολης, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης.

Παράλληλα, η συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης αλλά και τις ευχαριστίες της προς το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) για τις καθοριστικές παρεμβάσεις του και όσους συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτή.

Στην ανακοίνωσή της η Ολομέλεια αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, σταθερά και αταλάντευτα, με συνεχείς παρεμβάσεις του τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς φορείς, ανέδειξε το θέμα της παράνομης κράτησής τους και μάλιστα χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και ζήτησε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για μία δίκαιη δίκη, με τον σεβασμό του Κανόνα Δικαίου και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο. Η συντονισμένη παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας και η αξιοπρεπής στάση των Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους σήμερα δικαιώνονται».

Παράλληλα, o επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο CCBE Πάνος Αλεξανδρής καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή τους προς τον πρόεδρο του CCBE για τις παρεμβάσεις του στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Jose de Freitas, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΣΑ αλλά και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων «για την πίστη και την εμμονή για την επίτευξη αυτού του επιτυχούς αποτελέσματος».