«Θα ήμουν αλαζόνας αν έλεγα ότι τα κάναμε όλα σωστά στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο γι’ αυτή την κρίση, την χειρότερη από την Mεγάλη Yφεση» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Spiegel online ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η ελληνική κρίση αιφνιδίασε την Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξέφρασε εκ νέου τον σεβασμό του στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του κατά τη διάρκεια της κρίσης και ευχήθηκε «να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από την Γερμανία».
Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το τι διδάχθηκε από την κρίση στην Ευρωζώνη ο κ. Ρέγκλινγ ανέφερε ότι «έχει αναπτύξει τεράστιο σεβασμό για τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να δεχτεί οδυνηρές προσαρμογές».
Και πρόσθεσε: «Οι μισθοί και οι συντάξεις έπρεπε να μειωθούν κατά 30%. Ο αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία. Αυτές οι περικοπές ήταν απαραίτητες για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες τις έχουν αποδεχθεί επειδή θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ».
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπεραμύνθηκε ωστόσο των χειρισμών του ESM.
«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπρεπε να παραιτηθούν από 100 δισ. ευρώ το 2012, θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα» είπε. «Αλλά, κατ ‘αρχήν, ενεργήσαμε σωστά: ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν δάνεια διάσωσης, τα οποία συνδέονταν με αυστηρές απαιτήσεις μεταρρύθμισης.Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Οι άλλες χώρες του προγράμματος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, είναι ήδη επιτυχημένες. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός στην Ευρώπη, η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και ο ESM έχουν κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική».
Όσον αφορά την αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι μετά την ένταξή στη ζώνη του ευρώ, οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ελλάδας έχασε την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ, είπε.
Επιπλέον, επισήμανε, «υπήρχε μια αδύναμη δημόσια διοίκηση με αργή νομική εφαρμογή, αργές δικαστικές αρχές και ένα υποβαθμισμένο κτηματολόγιο.Όταν έγινε φανερό το 2009 ότι η Αθήνα είχε «πειράξει» τα ελλείμματά της, η χώρα έχασε απότομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και έπρεπε να ζητήσει δάνεια διάσωσης».
Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει παρέλθει και το τέλος του προγράμματος ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος.
Σημείωσε ότι η Αθήνα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM, υπό την στενή εποπτεία του καθώς και την εποπτεία άλλων θεσμικών οργάνων μετά το τέλος του προγράμματος εξηγώντας: «Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές στο χρέος ή το κόστος για άλλους φορολογούμενους».