Μαξίμου: Υπό το κράτος του πανικού μετά τις φωτιές στο Μάτι

Χθες, την ώρα που η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια απειλούσε οικισμούς και η κατάσταση έδειχνε σοβαρή, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Χθες, την ώρα που η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια απειλούσε οικισμούς και η κατάσταση έδειχνε σοβαρή, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου».

Η ανακοίνωση αυτή και η γενικότερη στάση του Μεγάρου Μαξίμου θα μπορούσε να έχει πολλές ερμηνείες. Από το γελοίον του πράγματος, να γίνεται δηλαδή γνωστό στον κόσμο ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται, μέχρι το ότι αυτή η ανακοίνωση δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη υπό το κράτος πανικού μετά τις φωτιές στο Μάτι.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ένα πρωθυπουργικό γραφείο τύπου να αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει ότι ο κ. Τσίπρας… ενημερώνεται για όλα. Δεν είναι αυτονόητο πως όταν η χώρα αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο ο πρωθυπουργός να είναι στα τηλέφωνα συνεχώς, αν χρειάζεται να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή της μάχης ή στο Κέντρο Επιχειρήσεων ή όπου τον καλεί το καθήκον τέλος πάντων;

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώνεται από τον Πάνο Σκουρλέτη, όταν ο ίδιος υπουργός ήταν ο μεγάλος απών από τη φονική πυρκαγιά πριν από 20 ημέρες; Μήπως γιατί έχει πάρει και τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα, είναι επομένως ένας υπερυπουργός που έχει την ευθύνη και για τις πυρκαγιές; Αλλά αν είναι έτσι γιατί ο Σκουρλέτης δεν βρισκόταν αυτός στο πεδίο της Μάχης στην Εύβοια και άφησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάει; Τι κάνει δηλαδή ο κ. Αποστόλου; Συντονίζει για να μην καούν οι καλλιέργειες και τα…. μαντριά για τα οποία είναι υπεύθυνος βάσει του χαρτοφυλακίου του;

Μια ανακοίνωση γραφείου τύπου του Μαξίμου το οποίο περιέχει σειρά λαθών. Όχι ορθογραφικών ή συντακτικών αλλά ουσίας. Προφανώς ο… μέγας μάγιστρος του γραφείου τύπου ήταν απασχολημένος στο να υβρίζει τα ΜΜΕ και δεν είχε χρόνο να αντιληφθεί πόσο ανόητο είναι να εκδίδεις τέτοιες ανακοινώσεις, μόλις 20 ημέρες από τη φωτιά που προκάλεσε το θάνατο 94 ανθρώπων.

Πανικόβλητοι

Η απάντηση στα ερωτήματα είναι απλή: Είναι πανικόβλητοι στο Μαξίμου και ενοχικοί. Ο «απών» από όλες τις μεγάλες, δραματικές στιγμές για την Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει «παρών» για μια πυρκαγιά στην Εύβοια.

Κι αν δεν ήταν ύβρις για τους νεκρούς στο Μάτι, θα λέγαμε ότι κάηκε στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι.

Ομως, είναι ύβρις η στάση του έτσι κι αλλιώς. Αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι ποτέ δεν ανέλαβε την ουσιαστική ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία. Και τώρα, με ανακοινώσεις όπως η παραπάνω επιχειρεί να δείξει στον κόσμο πόσο ενδιαφέρεται για την πυρκαγιά στην Εύβοια.

Ο ίδιος που πήγε σαν τον κλέφτη στο Μάτι, ο ίδιος που άφησε τους υπουργούς του να υβρίζουν νεκρούς και συγγενείς κουνώντας το δάκτυλο για τα αυθαίρετα. Ο ίδιος που επιχειρεί με χονδροειδή τρόπο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας αλλού. Που αφήνει συνεργάτες του να απειλούν ή να υβρίζουν όσους τολμούν να θυμίζουν στον ελληνικό λαό ότι έχουμε 94 νεκρούς και κάποιος πρέπει να δώσεις εξηγήσεις. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, κάποιος οφείλει να ζητήσει μια έμπρακτη συγγνώμη. Οι νεκροί ζητούν δικαίωση και ο Τσίπρας υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, υποβαθμίζει την οργή τους, ζητά τη λήθη και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με μόνο σκοπό να πάει «καθαρός» στο μεγάλο του στόχο: Τη ΔΕΘ και το πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την παρτίδα.

Ακόμη και αυτή η ανακοίνωση για τη φωτιά στην Εύβοια έδειξε ότι και οι νεκροί είναι για τον πρωθυπουργό ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ή καλύτερα, όπως το είπε γλαφυρά η επίσης εξαφανισμένη Ρενα Δούρου «μια στραβή στη βάρδια του».

Του έτυχε το κακό του κ. Τσίπρα, λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, και το κακό αποκάλυψε τη γύμνια της κυβέρνησής του, τη διαχειριστική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού του οποίου προΐσταται.

Ομως, συνιστά περιύβριση νεκρών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λέει ότι είναι από το μεσημέρι στα τηλέφωνα και ενημερώνεται από τη φωτιά, λες και προσπαθούν να μας πουν ότι κάνει καλά τη δουλειά του και διέκοψε τις διακοπές του στο Σούνιο για να μιλήσει με τον Σκουρλέτη και τον Αποστόλου.

Ο μεγάλος «απών»

Οι αποκαλύψεις ότι στη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική, όταν όλα είχαν καεί και μαζί και δεκάδες ανθρώπινες ψυχές, ο κ. Τσίπρας έκανε επικοινωνιακό πάρτι με τον Ζάεφ στο Μόσταρ, αποτελούν την απόδειξη ενοχής του.

Γνώριζε ότι η φωτιά στο Μάτι ήταν τεράστια. Γνώριζαν οι υπουργοί του και τα αρμόδια στελέχη από τις 8 το βράδυ το αργότερο της 23ης Ιουλίου ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία. Επέλεξε να παραμείνει στη Βοσνία, επέλεξε να έρθει με το πάσο του, κι επέλεξε να στήσει το άθλιο σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ακριβώς για να δείξει άγνοια του μεγέθους της τραγωδίας που πολύ νωρίτερα είχε γίνει αντιληπτή με αποδείξεις και ονόματα.

Στις 23 Ιουλίου ο προσεκτικός στην επικοινωνία, κ. Τσίπρας έκανε το μεγάλο λάθος και χθες με την ανακοίνωση για την Εύβοια απέδειξαν στο Μαξίμου ότι αισθάνονται ενοχές. Ομως, ενοχές δε σημαίνει ότι πήραν το μάθημά τους. Η επικοινωνία κι όχι η ουσία είναι η βασική τους επιδίωξη, ακόμη κι αν έχουμε 94 νεκρούς. Το απέδειξαν και με το SMS με τις οδηγίες που έδινε το Μαξίμου και που υποστηρίζει ότι είναι πλαστό.

Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς ότι είναι αληθινό με αποδείξεις αφού αν δει πώς μιλούν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα τα κυβερνητικά στελέχη θα καταλάβει ότι οι οδηγίες υπήρξαν. Η ρητορική που χρησιμοποιείται είναι ακριβώς η γραμμή που τους δόθηκε. Μιλούν για τα αυθαίρετα συνεχώς, είναι σίγουροι ότι το Μάτι ξεχάστηκε, ότι η κατάσταση βελτιώνεται και είναι διαχειρίσιμη, ότι όλοι είναι εναντίον της κυβέρνησης. Αυτά λένε όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί, επομένως υπάρχει γραμμή και οι «γραμμιτζήδες» την ακολουθούν χωρίς παρέκκλιση.

Η ουσία, όμως, είναι μία και ο ελληνικός λαός την έχει καταλάβει. Οι 94 νεκροί δεν κρύβονται όσο κι αν προσπαθούν. Και οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται, είναι εδώ και θα τους στοιχειώνουν.

Αναλυτικότερα, οι οδηγίες του Μαξίμου μέσω SMS, ήταν οι εξής:

– Σε αντίθεση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, η κατάσταση στο Μάτι εξομαλύνεται και το γενικότερο κλίμα βελτιώνεται.

– Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και στήριξης των πληγέντων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

– Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα. Γι’ αυτό και η «επιχείρηση μπουλντόζα» πρέπει να στηριχθεί από όλους.

– Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη.

– Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, να λέτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει αποκλείσει και ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται παραιτήσεις αρμοδίων.

– Όλοι είναι απέναντί μας. Η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, η Ένωση Κεντρώων. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει.

– Οι εκλογές δεν έχουν χαθεί και μπορούν να κερδηθούν. Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι.

– Το Μακεδονικό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση και τη λειτουργία της.

– Αν σας λένε αυτά που λέει ο Άδωνις, να λέτε ότι ο Άδωνις θα κάτσει στο σκαμνί.

– Θα πάρουμε την αναβολή της μείωσης στις συντάξεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk