Ο,τι λόγια και να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει τη χαριστική συμφωνία της κυβέρνησης με τις επτά ΠΑΕ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα τηλεοπτική «στέγη», μάλλον αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα. Για να είμαστε ακριβείς και για να γίνουν αντιληπτοί και οι προεκλογικοί τακτικισμοί του κυβερνητικού συνασπισμού, θα πρέπει να επισημάνουμε πως πρόκειται για συμφωνία που δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν οι εκπρόσωποι των επτά ΠΑΕ. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να ζητήσουν τα λεφτά που απλόχερα τους χάρισε η κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά ήταν σε θέση να γνωρίζουν το «ταβάνι» της αγοράς.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αποφάσισε λοιπόν να δώσει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες, τη στιγμή που ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός έδινε για το ίδιο προϊόν λιγότερα από τα μισά, δηλαδή 12 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι χαώδης και παράλληλα ενδεικτική της χαριστικής συμφωνίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.
Προφανώς, κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρινε φρόνιμο να σκεφτεί τις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες ζει ο ελληνικός λαός. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα του 2018 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια χαριστική συμφωνία. Δεν χωρεί αμφιβολία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εντάσσει τη συγκεκριμένη κίνηση σ’ ένα ευρύτερο προεκλογικό σχέδιο έχοντας ξεκάθαρη ψηφοθηρική στόχευση. Το μείζον θέμα όμως που προκύπτει είναι πως τα χρήματα που θα δώσει μέσω ΕΡΤ ο Γιώργος Βασιλειάδης στις επτά ΠΑΕ είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Και με τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται πολύ για να τα φέρουν πέρα, είναι αδιανόητο να ανακοινώνονται τέτοιου είδους συμφωνίες. Ακόμα και η σκέψη για μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε να μείνει «κλειδωμένη» στα… αμπάρια του εγκεφάλου που την «εμπνεύστηκε». Και όμως η κυβέρνηση εμφανίστηκε, διά του εκπροσώπου της, να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο που ζημιώνει τα κρατικά ταμεία. Την περίοδο που η χώρα διανύει έναν ακόμα χρόνο μνημονίων, τη στιγμή που έχει ψηφιστεί νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και ο κόσμος αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, η κυβέρνηση αποφασίζει να χαρίσει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες.

Εντονη αντίδραση του Ολυμπιακού

Η χαριστική συμφωνία της κυβέρνησης με τις επτά ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Ο Ολυμπιακός μάλιστα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να δώσει το απίστευτο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Επαναλαμβάνουμε πως είναι χρήματα που θα βγουν από τα κρατικά ταμεία και είναι δεδομένο (με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά) πως η ΕΡΤ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την οικονομική ζημιά από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Οι Ερυθρόλευκοι δημοσιοποίησαν αμέσως τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «τηλεοπτική προσφορά Βασιλειάδη». Ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Είχε σταθερή θέση, παρέθεσε επιχειρήματα και τα όσα επισήμαναν οι Ερυθρόλευκοι αποκαλύπτουν την προεκλογική διαχείριση του θέματος από τον κυβερνητικό σχηματισμό.
«Η κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται με την αδιανόητη «τηλεοπτική προσφορά Βασιλειάδη» σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Με σκοπό καθαρά ψηφοθηρικό, αλλά και με στόχο την αιχμαλωσία του ποδοσφαίρου, ο κ. υπουργός μοιράζει τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού, ο οποίος ματώνει καθημερινά για να τα βγάλει πέρα! Το συμβόλαιο που προσφέρει η ΕΡΤ στις ομάδες και προέρχεται από το αίμα των φορολογουμένων είναι, ετησίως, κατά 6 με 7 εκατομμύρια «ακριβότερο» από τις νορμάλ τιμές της αγοράς, γι’ αυτό άλλωστε δεν υπήρχε από κανένα κανάλι προσφορά μεγαλύτερη των 10 εκατ. ετησίως για το πακέτο των επτά ΠΑΕ. Ο κ. Βασιλειάδης, με άλλα λόγια, αποφάσισε να δώσει σε… ανώνυμες εταιρείες 14 εκατομμύρια ευρώ (η συμφωνία είναι διετής) τα οποία θα λείψουν από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους Ελληνες. Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο υπουργός Βασιλειάδης, σε ρόλο Ασλανίδη, ποδηγετούν το ποδόσφαιρο, βιάζουν την τηλεοπτική αγορά και προκαλούν τον μέσο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η θέση των Πειραιωτών.
Οπως προαναφέραμε, κανείς από τους εκπροσώπους των ομάδων που συζήτησαν με τον Γιώργο Βασιλειάδη δεν θα μπορούσε να σκεφτεί το ποσό που πρόσφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Είναι επίσης σίγουρο πως οι ιθύνοντες των επτά ομάδων θα έμειναν έκπληκτοι ακούγοντας τη συγκεκριμένη προσφορά. Τέτοιο ποσό δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ποτέ από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το θέμα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου. Είναι σίγουρο πως οι αντιδράσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι και πιο έντονες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ