Συνολικά 36 περιοχές στην Αττική με δάση και αυθαίρετη δόμηση θεωρεί η Πυροσβεστική «υψίστου κινδύνου» για μεγάλες πύρινες καταστροφές, σαν κι αυτή στο Μάτι τη μοιραία 23η Ιουλίου που κόστισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους.
Πρόκειται για περιοχές που έχουν διάσπαρτους οικισμούς μέσα στο δάσος, με προβληματική ρυμοτομία και λίγες διεξόδους για τους πολίτες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη, πρόκειται για περιοχές που δεν μπορεί να «χαρτογραφήσει» η Πυροσβεστική, ώστε τα αεροπλάνα να προχωρήσουν με ασφάλεια σε ρίψεις νερού, με κίνδυνο τραυματισμού πολιτών που μπορεί να διαμένουν μέσα στις δασικές εκτάσεις. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές είναι δύσκολη η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και προβληματικά τα σχέδια εκκένωσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για το 2018 που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», οι περιοχές αυτές στη Βορειοανατολική Αττική είναι: Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Λαύριο, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Λαγονήσι, Βάρη, Παιανία (ζώνη Υμηττού), μεγάλα τμήματα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος (ανάμεσα σε αυτά ορισμένοι λόφοι με δάση κοντά στην Αττική Οδό), το 70% των εκτάσεων σε Κορωπί και Μαρκόπουλο, όπως και η περιοχή των Καλυβίων. Στη Δυτική Αττική οι περιοχές αυτές είναι οι Ανω Φούσα, Ρουπάκι, Νεόκτιστα, Τζαβερδέλλα, Γκοριτσά, Νέα Ζωή, Κιάφα, Κόρακας, Μακριά Αμμος, Αγία Σωτήρα, Πουρνάρι, Καραούλι, Φίχθι, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι, Αγιος Νεκτάριος Βιλίων, Κινέτα, Ντουράκος, Μάζι, Αγιος Παντελεήμονας, Παλαιοκούνδουρα και ορισμένες περιοχές στην Σαλαμίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της Πυροσβεστικής, περιοχές άναρχης δόμησης υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή Ωρωπού.
Στην Αττική, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, υπάρχουν περισσότερα από 100.000 στρέμματα με «μείξη» δασικού ιστού και αυθαίρετων κτισμάτων. Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που υπηρετούσαν σε περιοχές της Αττικής όπου υπάρχουν πολλά περιαστικά δάση και αυθαίρετη δόμηση, «δεν υπάρχει καμία βελτίωση σε θέματα ασφάλειας των πολιτών, και όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές. Συμμετέχουμε σε αρκετές συσκέψεις κάθε χρόνο σε πολλούς δήμους όπου προσδιορίζεται η επικινδυνότητα αυτών των περιοχών. Ομως δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα. Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης εμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση για διάνοιξη δρόμων, για δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και για οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να περιορίσει τα μεγέθη της καταστροφής. Οι περισσότεροι πολίτες αρνούνται να δώσουν χώρο από τα οικόπεδά τους για να βελτιωθεί η κατάσταση. Και έτσι υπάρχει μια μόνιμη αδράνεια. Το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά είναι ότι σε άλλες παραλιακές περιοχές με αυθαίρετη δόμηση είναι πιο ευχερής και ευρύτερη η πρόσβαση στη θάλασσα και περισσότερες οι διέξοδοι, αντιθέτως με αυτό που συνέβαινε στο Μάτι. Ομως κι αυτό μπορεί να έχει μικρό ρόλο σε μια πύρινη λαίλαπα».
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι πολλοί από τους κατοίκους περιοχών της Ανατολικής Αττικής με αυθαίρετη δόμηση «έχουν την αντίληψη ότι δεν φυσούν δυτικοί άνεμοι –όπως πίστευαν και οι κάτοικοι στο Μάτι -, οπότε έχουν μια σχετική διασφάλιση. Και αυτό γιατί πίσω από τις παραλιακές περιοχές είναι η Αθήνα ή άλλες περιφερειακές περιοχές με σχέδιο πόλης και όχι πυκνή βλάστηση. Και έτσι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μια αντίληψη που αποδεικνύεται μοιραία τις κρίσιμες ώρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω ανάλυση ή αναφορές ειδικών σχεδίων για τον τρόπο που μπορεί να περιοριστούν οι πυρκαγιές σε αυτές τις μεικτές ζώνες πρασίνου και αυθαιρέτων. Και όπως συνέβη στο Μάτι, όλα κρίνονται όταν η φωτιά έχει περικυκλώσει τους οικισμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ