Ελλειμμα «ψηφιακών» ταλέντων στην ελληνική αγορά εργασίας

Σε μια χρονική στιγμή που στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αναλογικά με το ΑΕΠ, ταυτόχρονα παρατηρείται μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επαγγέλματα προτεραιότητας.

Σε μια χρονική στιγμή που στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αναλογικά με το ΑΕΠ, ταυτόχρονα παρατηρείται μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επαγγέλματα προτεραιότητας.
Ουσιαστικά υπάρχει έλλειμμα σε «ψηφιακά» ταλέντα και τα επόμενα χρόνια θα καταστεί πρόκληση η διαδικασία εύρεσης νέων ανθρώπων με δεξιότητες. Μελέτη του Ομίλου Adecco αποτυπώνει τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην αγορά εργασίας στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη πρέπει να εργαστούν ώστε να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο και εποικοδομητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη «ψηφιακών» ταλέντων, που πιθανόν να είναι ό,τι πιο σημαντικό για την περιοχή.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των αποφοίτων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών παραμένει σχετικά υψηλό, και αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση ψηφιακής προόδου της Ευρώπης «EDPR, 2017» έχει ακόμη το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ στο εργατικό της δυναμικό (1,2%) στην ΕΕ.


Η ανταγωνιστικότητα

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων για το 2018 η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 42η θέση στην «Ανταγωνιστικότητα Ταλέντων» σε σύνολο 119 χωρών. Ωστόσο, ορισμένα επιμέρους στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στην εισαγωγή μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά 97η στην αντιστοιχία του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία, 51η στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και 89η στη «Διά Βίου Μάθηση». Αυτό αντανακλά και την αναντιστοιχία του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία. «Η προσέλκυση και η διατήρηση βασικών «ψηφιακών» ταλέντων μπορεί να διαφοροποιήσει τους νικητές από τους χαμένους του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς. Η έρευνα εντοπίζει τους τομείς όπου κυρίως πραγματοποιούνται προσλήψεις στελεχών ανώτατης διοίκησης στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτοί οι τομείς είναι: Υπηρεσίες Τεχνολογίας Πληροφοριών, Κατασκευές, Marketing και Διαφήμιση, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Λογισμικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Συμβουλευτική Management, Internet, Αυτοκινητοβιομηχανία.


Ο κίνδυνος των μηχανών

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου του Ομίλου Adecco για το 2016, που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD), μία στις δύο θέσεις εργασίας σήμερα εκτιμάται πως κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μηχανές. Αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν ως αποτέλεσμα του αυτοματισμού: 14% των θέσεων εργασίας έχουν ήδη αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ 32% αυτών πρόκειται στο μέλλον να αλλάξουν σημαντικά λόγω του αυτοματισμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Adecco, το 80% των εργοδοτών θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν εξοπλίζει τους αποφοίτους με το αναγκαίο μείγμα δεξιοτήτων που απαιτείται από την αγορά εργασίας. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι οι κοινωνικές δεξιότητες, που αναζητούνται περισσότερο από τις εταιρείες στην Ελλάδα, είναι η επιχειρηματική ηθική, η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, όπως και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Απαντώντας στο αν βρίσκουν τις δεξιότητες αυτές στους υποψηφίους που αξιολογούν για θέσεις εργασίας στις εταιρείες τους, οι εργοδότες λένε ότι δεν τις βρίσκουν εύκολα και στον βαθμό στον οποίο τις χρειάζονται.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk