Ανακαλύφθηκαν 44 νέοι εξωπλανήτες

Ανακαλύφθηκαν 44 νέοι εξωπλανήτες από διεθνή ομάδα ερευνητών

Τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια και ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανακάλυψη χιλιάδων πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και ο εντοπισμός τους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πρίπου 3,780 εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου 2,250 για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους. Διεθνής ομάδα αστρονόμων μελετώντας δεδομένα των διαστημικών τηλεσκοπίων Kepler (NASA) και GAIA (ESA) ανακοίνωσε με άρθρο της στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» την ανακάλυψη 44 νέων εξωπλανητών σε διάφορα αστρικά συστήματα. Πρόκειται για μια από τις μαζικότερες ανακαλύψεις πλανητών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Ορισμένοι από αυτούς τους πλανήτες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες. Κάποιοι εξ αυτών ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το μητρικό τους άστρο σε λιγότερο από 24 ώρες δηλαδή το έτος τους διαρκεί όσο μια γήινη μέρα. Πρόκειται για μια κατηγορία πλανητών από αυτούς που γνωρίζουμε που μέχρι πρόσφατα δεν είχε πολλά μέλη αλλά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς και όπως φαίνεται αποτελεί πολύ πιο συνηθισμένο τύπο πλανητών από όσο αρχικά φαινόταν. Επίσης ανάμεσα στους 44 εξωπλανήτες είναι αρκετοί πολύ μικρού μεγέθους ο εντοπισμός των οποίων είναι εξαιρετικά δύσκολος. Ενας μάλιστα έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Αφροδίτης που είναι το κατώτατο όριο μεγέθους που μπορούμε με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε να εντοπίσουμε όσον αφορά τους πλανήτες» αναφέρει ο Τζον Λίβινγκστον αστροβιολόγο του Πανεπιστημίου του Τόκιο που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Η μελέτη άλλων πλανητικών συστημάτων είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την δημιουργία των πλανητών γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος» σημειώνει ο Λίβινγκστον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk