Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Συστήνει σοβαρή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την πορεία της οικονομίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την πορεία της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο κ. Κουτεντάκης αναγνώρισε ότι θα υπάρξει «πολιτική πίεση» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις «σειρήνες», λέγοντας πως κάτι τέτοιο «σίγουρα θα είναι πρόβλημα».

«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι στο στόχαστρο των αγορών, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με «καχυποψία».

Η έκθεση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο εξάμηνο είναι αυξημένο κατά 613 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα .

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνει μια σχετικά σταθερή υπέρβαση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με δεδομένο ότι το περσινό αποτέλεσμα ήταν κοντά στο 4% του ΑΕΠ, τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του στόχου για το 2018. Ωστόσο η υπέρβαση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (με δεδομένο μάλιστα ότι ο φετινός στόχος είναι διπλάσιος του περσινού)» σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Γραφείου Προϋπολογισμού παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία συνιστά παράμετρο η οποία χρίζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, αναγνωρίζει πως οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το ΔΝΤ «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές κατά την εκτίμηση του κ. Κουτεντάκη και του Γραφείου του Προϋπολογισμού «δεν υπάρχει θέμα βιασύνης και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως , όπως είπε, «έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις»…

Στην έκθεση αναλύεται η πορεία αμοιβών και παραγωγικότητας της εργασίας την περίοδο 2010-2017 από την οποία προκύπτει ότι η πτώση των αμοιβών ήταν μεγαλύτερη από την παράλληλη μείωση της παραγωγικότητας.

Στο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ο κ. Κουτεντάκης κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από ένα ζήτημα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας.

Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι , στη βάση της συμφωνίας προβλέπεται η ισόποση εφαρμογή αντίμετρων η οποία θα εξουδετέρωνε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις. Πρόσθεσε όμως ότι προβλέπεται στη συμφωνία και «την εφαρμογή της περικοπής την αντιμετωπίζουμε ως ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk