Ο πόνος του ελληνικού λαού για τα θύματα της τραγωδίας που χτύπησε τη χώρα μας είναι αβάσταχτος. Ο θρήνος ατελείωτος. Η κοινωνία μας προσπαθεί να βρει δύναμη και κουράγιο για να κοιτάξει μπροστά, αλλά είναι σίγουρο ότι ο άδικος χαμός τόσων συνανθρώπων μας έχει μαυρίσει τις καρδιές όλων μας.
Σε αυτό το κλίμα οδύνης, τρεις ελληνικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να παίξουν σε λίγες μέρες ποδόσφαιρο, να παίξουν σε παιχνίδια που θα κρίνουν το μέλλον τους στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο ΠΑΟΚ θα επισκεφτεί την Ελβετία για να κοντραριστεί με τη Βασιλεία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχθούν Ντινάμο Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Και οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους, να σφραγίσουν δηλαδή τα εισιτήρια για τις επόμενες ευρωπαϊκές «πτήσεις».
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ΠΑΟΚ για πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα είναι το σίγουρο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει το προβάδισμα μετά τη νίκη με 2-1 στην Τούμπα, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο εύκολα για τον Δικέφαλο του Βορρά. Η Βασιλεία κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος που έκαναν Πασχαλάκης και Κρέσπο οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού στην Τούμπα και με το 2-1 διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό.
Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους Ελβετούς και θα μπορούσε να έχει πετύχει νίκη με μεγαλύτερο σκορ. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική ομάδα στη ρεβάνς με τη Βασιλεία επί ελβετικού εδάφους; Να πετύχει γκολ, βάζοντας δύσκολα στην αντίπαλό του. Οι Ελβετοί δεν είναι σε καλό «φεγγάρι» και ο ΠΑΟΚ έχει τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά της Βασιλείας.
Χρήζει πάντως ιδιαίτερης μνείας μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στην Τούμπα, και αυτή είναι φυσικά η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της Βασιλείας. Ο Ραφέλ Βικί αποτελεί παρελθόν, ο Αλεξ Φράι θα καθίσει στον πάγκο της ελβετικής ομάδας και αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την εικόνα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ.
Προφανώς και η ελληνική ομάδα μπορεί να υπερασπιστεί τη νίκη της στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα και αν ο Δικέφαλος του Βορρά καταφέρει να πάρει την πρόκριση, θα αντιμετωπίσει τη Σπάρτακ Μόσχας στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ εμφανίζονται αισιόδοξοι στις τοποθετήσεις τους, τονίζοντας ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τον επόμενο προκριματικό γύρο.
Γίνεται βέβαια εύκολα αντιληπτό ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση και αυτό ακριβώς ζητεί από τους παίκτες του ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ασφαλώς και η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδειξε πως είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά η Βασιλεία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της και όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Είναι όμως δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ έχει προβάδισμα για την εξασφάλιση της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ατρόμητος: Από τελειωμένος, φαβορί

Η ομάδα του Περιστερίου βρέθηκε στο καναβάτσο αλλά κατάφερε να ορθώσει ανάστημα. Και είναι πλέον έτοιμη να βγάλει και εισιτήριο για τον επόμενο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι μπορεί να ηττήθηκε στο πρώτο ματς με 4-3 από τη Ντινάμο Μπρεστ, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο δύσκολα για τους Περιστεριώτες.

Ο Ατρόμητος κατάφερε να πετύχει τρία γκολ σε διάστημα 14 λεπτών (από το 74′ ως το 88′) στο πρώτο παιχνίδι και ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 4-0, επέστρεψε στο «κόλπο» της πρόκρισης και είναι μάλιστα το φαβορί. Βέβαια θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η ομάδα του Περιστερίου θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη συγκέντρωση στη ρεβάνς, καθώς στο πρώτο παιχνίδι οι παίκτες του Κάναντι έκαναν πολλά λάθη και έδωσαν δικαιώματα στους αντιπάλους τους. Η ουσία είναι πως μετά τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων των ελληνικών ομάδων και οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πολλές πιθανότητες πρόκρισης. Αν τα καταφέρουν και οι τρεις θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.

Αστέρας Τρίπολης

Ο Αστέρας Τρίπολης θα μπορούσε να έχει «καθαρίσει» την πρόκριση από το πρώτο ματς με τη Χιμπέρνιαν στο Εδιμβούργο, αλλά η ομάδα της Τρίπολης δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο που έκανε απέναντι στους Σκωτσέζους.

Οι Αρκάδες ηττήθηκαν τελικά με 3-2 ενώ βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0 και πλέον θα πρέπει να κάνουν την ανατροπή στη ρεβάνς στην Τρίπολη. Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει, αλλά είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα για τον Αστέρα. Ακόμη κι έτσι όμως, είναι ξεκάθαρο πως οι Αρκάδες έχουν τις δυνατότητες να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα και θα είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ