• Αναζήτηση
 • Σεντένο: Το τελευταίο Eurogroup με την Ελλάδα σε πρόγραμμα – Μοσκοβισί: Να τη συνοδεύσουμε στην οδό της επιτυχίας

  Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το κείμενο της Κομισιόν που περιγράφει αναλυτικά τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τον τρόπο επιβολής της υλοποίησής τους.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Θα ακούσουμε από την Κομισιόν για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν».
  «Το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνέδριαση του Eurogroup, όπου, όπως είπε, θα εξηγήσει το πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης για τη χώρα.
  «Πρέπει να πω άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».
  «Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».
  Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

  Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εγκρίνουν σήμερα τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας

  Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης  το κείμενο της Κομισιόν που περιγράφει αναλυτικά τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τον τρόπο επιβολής της υλοποίησής τους.

  Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, αν και δεν αναμένονται αντιδράσεις, καθώς η δημοσιονομική επίπτωση δεν ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή, το φλέγον θέμα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι οι συντάξεις. Μέσω του πλαισίου εποπτείας η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δεν είναι αλλά από τα ψηφισμένα που αφορούν στην μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

  Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μετρήσει αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο.

  Το νέο μοντέλο της «ενισχυμένης εποπτείας»

  Μόνο μετά από την έκδοση «θετικής» έκθεσης προόδου από τους θεσμούς θα ενεργοποιούνται τα μέτρα για το χρέος με την αποδέσμευση δόσεων που αναλογούν στα κέρδη κεντρικών τραπεζών επί ελληνικών ομολόγων.

  Αυτό τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» που θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου . Οι τελικές αποφάσεις για το νέο μοντέλο ελήφθησαν και δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Κομισιόν και επισφραγίζονται σήμερα Πέμπτη από το Eurogroup.

  Σύμφωνα με τα σημείωμα που παρουσιάζει το «tovima.gr» η αρχική διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι εξάμηνη με δυνατότητα παράτασης που θα φθάσει έως και το 2022.

  Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν , ΔΝΤ ΕΚΤ και ESM) ανά τρίμηνο και θα έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση της προόδου των δημοσιο0νομιοκών στόχων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου και μπήκαν σε ειδικό παράρτημα. Όπως εξηγεί η Κομισιόν για την Ελλάδα επιλέχθηκε ενισχυμένη και όχι απλή εποπτεία όπως σε άλλες χώρες που εξήλθαν από το πρόγραμμα «δεδομένης της διάρκειας της ελληνικής κρίσης , της παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία λαμβάνει οικονομική ενίσχυση και του υψηλού επιπέδου του χρέους»

  Ποιο αναλυτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εξηγεί» τις  αποφάσεις της για την Ελλάδα απαντώντας σε εννέα σχετικά ερωτήματα:

  1-Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για τη διευκόλυνση της ομαλοποίησης της Ελλάδας, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η προσέγγιση αυτή συμφωνήθηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου, σε πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή.

  2-Τι σημαίνει ενισχυμένη παρακολούθηση;

  Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα πλαίσιο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης, της παράδοσης και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης . Επιτρέπει επίσης τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξής της στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου 2018.

  Θα διευκολύνει τον εντοπισμό των κινδύνων κατά την ανάπτυξή τους και θα διευκολύνει την κατάλληλη παρακολούθηση της ολοκλήρωσης, της συνέχειας και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα του ESM.

  3-Η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί νέο πρόγραμμα ή επέκταση του τρέχοντος προγράμματος;

  Όχι. Η ενισχυμένη επιτήρηση δεν αποτελεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ή νέου προγράμματος. Το τρέχον πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.

  Το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας διευκολύνει την ολοκλήρωση, και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος .

  Είναι σημαντικό ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν συνεπάγεται νέους όρους. Οι αναληφθείσες δεσμεύσεις αφορούν μόνο την ολοκλήρωση ορισμένων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και την παροχή των απαραίτητων κινήτρων, καθώς τα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

  4-Ποιες δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται υπό ενισχυμένη εποπτεία;

  Η εποπτεία θα επικεντρωθεί στους έξι τομείς στους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 22ας Ιουνίου. Αυτές περιλαμβάνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

  5-Έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το πλαίσιο πριν;

  Όλα τα κράτη μέλη που έχουν επωφεληθεί από προγράμματα οικονομικής βοήθειας υπόκεινται σε επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί επίσης τακτικές αποστολές και υποβολή εκθέσεων, καθώς και παρακολούθηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης κατά τα έτη μετά το πρόγραμμα.

  Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει ενεργοποιηθεί το ενισχυμένο όργανο επιτήρησης που εισήχθη με τον κανονισμό (472/2013). Δεδομένης της διάρκειας της ελληνικής κρίσης και της παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία λαμβάνει οικονομική ενίσχυση, το υψηλό επίπεδο του χρέους της και την πρόσφατη συμφωνία για μια πρωτόγνωρη δέσμη μέτρων για το χρέος, η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί κατάλληλη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της στήριξης της εφαρμογής των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων στην περίοδο μετά το πρόγραμμα.

  6-Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της τυπικής εποπτείας μετά το πρόγραμμα και της ενισχυμένης επιτήρησης;

  Υπό ενισχυμένη εποπτεία, η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών επανεξέτασης από την Επιτροπή και τους θεσμούς. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση. Προβλέπεται ότι αυτή η παρακολούθηση θα συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία θα εφαρμοστεί τώρα στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο διαδικασιών θα μεγιστοποιηθούν.

  Στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να παράσχουν λεπτομερέστερα δεδομένα από ό, τι σύμφωνα με την τυποποιημένη παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.

  7-Ποια είναι η νομική βάση για ενισχυμένη εποπτεία;

  Η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπεται από τον κανονισμό 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα .

  8- Πώς θα συμμετάσχουν τα άλλα θεσμικά όργανα; Ο κανονισμός 472/2013 προβλέπει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία

  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, ενδεχομένως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο ESM θα συμμετάσχει στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, όπως είναι η συνήθης πρακτική για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να παραμείνει πλήρως στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ESM.

  9-Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους;

  Η ενεργοποίηση των μέτρων χρέους υπό αίρεση πολιτικής που συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου θα βασιστεί σε θετικές εκθέσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας. Συγκεκριμένα, μια θετική ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης θα επιτρέψει τη μεταφορά στην Ελλάδα του ισόποσου των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των εθνικών κεντρικών τραπεζών (αποκαλούμενα κέρδη SMP / ANFA). Τα κέρδη αυτά θα μεταφερθούν στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, αρχίζοντας από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2022, με την επιφύλαξη θετικών βελτιωμένων εκθέσεων παρακολούθησης.

  10- Μέχρι πότε θα παραμείνει η Ελλάδα υπό ενισχυμένη επιτήρηση;

  Η ενισχυμένη επιτήρηση θα ισχύει για αρχική περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Μπορεί να ανανεωθεί κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ για την ίδια περίοδο με τα μέτρα για το χρέος των πολιτικών υπό όρους, δηλαδή έως το 2022. Η τακτική εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μόλις λήξει η ενισχυμένη δομή παρακολούθησης και θα διαρκέσει έως ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει για όλες τις χώρες μετά το πρόγραμμα.

  Ντομπρόβσκις -Μοσκοβισί

  Σχετικά με την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε πως «από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις.

  Είναι σημαντικό να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες.»

  Από την πλευρά του ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός προσδοκά ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει και να είναι προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας του και η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό».

  Οικονομία