• Αναζήτηση
 • Η ανακύκλωση πάει με τις Σταθερές Συγκοινωνίες

  Με ανταποδοτικό αντίτιμο, καθώς και με δωρεάν εισιτήρια και κάρτες, θα επιβραβεύονται για την ανακύκλωση συσκευασιών οι επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με ανταποδοτικό αντίτιμο, καθώς και με δωρεάν εισιτήρια και κάρτες, θα επιβραβεύονται για την ανακύκλωση συσκευασιών οι επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας, καθώς οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ) γίνονται η πρώτη Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας που θα εκπληρώσει τη νομική υποχρέωση ανακύκλωσης των συσκευασιών (ν. 4496/2017). Αρχικά θα τοποθετηθούν «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στους  σταθμούς Δάφνη και  Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό και στη στάση Αγία Φωτεινή του Τραμ.

  Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ξεκίνησε σήμερα σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Σκοπός είναι από τη μια μεριά η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα  ανακύκλωσης συσκευασιών (πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων) για τους επιβάτες, αλλά και άλλους πολίτες σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.
  Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. για διάστημα δύο ετών, ειδικά διαμορφωμένος συρμός που θα μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης  και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  Το ανταποδοτικό αντίτιμο, που ανέρχεται σε 0,03 ευρώ ανά συσκευασία, που παρέχει το σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, προορίζεται είτε για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα, είτε για την ενίσχυση ενός σημαντικού κοινωνικού σκοπού παροχής καθημερινών «Γευμάτων Αγάπης» από τον φιλανθρωπικό οργανισμό  της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».
  Παράλληλα, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα ανακυκλώνοντας στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα λειτουργούν στους σταθμούς, να κερδίζουν κάθε μήνα:
  • 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες ATH.ENACARD
  • 100 δωρεάν ενιαία εισιτήρια (διάρκειας 90 λεπτών)
  Για την αναγκαιότητα της καθημερινής χρήσης των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και για τον οικολογικό χαρακτήρα των μέσων σταθερής τροχιάς, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση της παρουσίασης του προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του μετρό στο Σύνταγμα. «Με την έναρξη του ολοκληρωμένου προγράμματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, οι Σταθερές Συγκοινωνίες και γενικότερα οι  Αστικές Συγκοινωνίες, να διαδραματίσουν, ένα πρόσθετο κρίσιμο κοινωνικό έργο, αυτό της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης της καθημερινότητα μας σε κοινωνικές δράσεις σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και άλλα κοινωνικά προβλήματα» ανέφερε. 

  Προτεραιότητα η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας

  «Αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας», τόνισε, «η ανάπτυξη των Υποδομών του Μετρό και των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Σε λίγους μήνες θα δοθούν προς χρήση τρεις νέοι σταθμοί στον Πειραιά, στον Κορυδαλλό, στη Αγία Βαρβάρα. Το τραμ του Πειραιά μπήκε σε τροχιά ολοκλήρωσης. Δημοπρατήθηκε η γραμμή 4 του μετρό και ήδη σχεδιάζονται οι επεκτάσεις στην Δυτική Αθήνα. Το μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται. Κάτι, που δεν υπήρχε καν στον σχεδιασμό, ήταν σταματημένο έργο που είχε γίνει ανέκδοτο. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αναπτύσσεται αποκτώντας νέες γραμμές, νέα σύγχρονα συστήματα και νέες υποδομές στους πολίτες».
  Όσον αφορά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «οι απώλειες από τα πλαστά εισιτήρια υπολογίζονται σε δεκάδες, να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η επούλωση αυτής της πληγής θα μας δώσει την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του στόλου των Αστικών Συγκοινωνιών για βάθεμα της κοινωνικής πολιτικής».

  Πρωτοπορεί στην Ευρώπη το μετρό της Αθήνας

  Με τη σειρά του ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γ. Κρεμλής τόνισε τα εξής:  «Όταν ενημερωθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημαντική Δράση Ανακύκλωσης του Μετρό του Πεκίνου, που συνδυάζει τη χρήση των οικολογικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την ανακύκλωση συσκευασιών, είπαμε ότι σύντομα αναμένουμε να το δούμε να εφαρμόζεται από μια Εταιρεία Διαχείρισης του Μετρό μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Άρα, σήμερα είμαι διπλά περήφανος. Καταρχήν, πράγματι ξεκίνησε αντίστοιχη Δράση Ανακύκλωσης σε ένα μετρό μιας Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Και δεύτερον, αυτή η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα μας, η δική μας πρωτεύουσα».
  Επίσης, εξήρε το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί από το σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ένα αντίτιμο αρκετά υψηλό, 3 λεπτά ανά συσκευασία, όταν π.χ. στη Γαλλία, όπου τα εισοδήματα είναι αρκετά υψηλότερα, το ανταποδοτικό αντίτιμο είναι 2 λεπτά.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk