ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ δίπολο των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου, τουτέστιν Ευρώπη – Ν. Αμερική, κυριάρχησε σε ποσοστό που άγγιξε το αριθμητικό 100% όσον αφορά την πρόκριση στη φάση των «16» μετά τους ομίλους των 32 ομάδων. Μικρό ρήγμα σε αυτόν τον διπολισμό η εκπροσώπηση μιας τεράστιας ηπείρου από τη μεθοδική Ιαπωνία. Οσον αφορά τη Μαύρη Ηπειρο, παρουσίασε δύο ομάδες που μάλλον άξιζαν καλύτερη τύχη. Τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία (η δεύτερη εκπροσωπεί κράτος με πληθυσμό 100 εκατ. κατοίκων).
Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ των φαβορί ήταν βασικό στοιχείο της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος. Η εντύπωση καταγράφηκε στους πρώτους κιόλας αγώνες (με την Ουρουγουάη να κάνει έναρξη και επιστέγασμα την «εξαέρωση» της γερμανικής υπεροψίας από την κορεατική βόμβα). Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, και η επιτυχής εμφάνιση εκπροσώπων χωρών με μικρό πληθυσμό, καθώς από τις 16 ομάδες της δεύτερης (νοκ άουτ) φάσης οι 7 είναι εθνικές ομάδες κρατών με πληθυσμό κάτω των 10 εκατομμυρίων. Το φαινόμενο αξιολογείται από το ότι η διαδικασία συγκρότησης της εθνικής αντιπροσωπείας έχει εντελώς διαφορετικά συστατικά και προϋποθέσεις από τον πακτωλό που ρέει στις μεγάλες, και οικονομικά, χώρες.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ των γκολ παρουσιάζει και αριθμητικό ενδιαφέρον. Π.χ. επί 48 αγώνων οι 25 έληξαν με πολύ «στενό» σκορ. Διαφορά ενός τέρματος, δηλαδή 1-0 και 2-1 σε 25 αγώνες (14 με 2-1 και 11 με 1-0). Αντίθετα, μικρός ο αριθμός με ευρεία διαφορά τερμάτων (άνω των 3 γκολ σε 6 αγώνες). Επί 48 αναμετρήσεων τα εντυπωσιακά σκορ ήταν λίγα (6-1, 5-0, 5-2, 3-3). Επίσης 4 φορές 3-0. Οι ισοπαλίες 8.
ΣΤΗ ΦΑΣΗ των «16» (αγώνες νοκάουτ) το σκηνικό άλλαξε άρδην. Η αμφισβήτηση των φαβορί εξελίχθηκε σε εκπαραθύρωση! Μετά τη Γερμανία, ήρθε η σειρά της Αργεντινής και της Ισπανίας –και έπεται συνέχεια; Βέβαια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και υπογράμμιση στην ιστορία του θεσμού) το γεγονός ότι δύο συνεχόμενοι αγώνες (Ρωσία – Ισπανία και Κροατία – Δανία) κρίθηκαν, μέσα σ’ ένα εξάωρο, με τη διαδικασία της απόλυτης μορφής του ποδοσφαιρικού αγώνα (παράταση και πέναλτι).
Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της Κολομβίας από την Αγγλία σ’ έναν αγώνα-θρίλερ, όπου τρίτωσε η ολική διαδικασία έκβασης (κανονική διάρκεια, παράταση, πέναλτι), η διαφορά υπέρ της Ευρώπης διευρύνθηκε με έξι ομάδες της Ευρώπης και δύο της Ν. Αμερικής! Στη μάχη για την επίζηλη τετράδα, δύο αγώνες έχουν ευρωπαϊκή μορφή (Ρωσία – Κροατία, Σουηδία – Αγγλία) και δύο μεικτή (Βραζιλία – Βέλγιο και Γαλλία – Ουρουγουάη). Οψόμεθα ως προς νέες ανατροπές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ