Ειδικοί του φημισμένου London School of Economics πραγματοποίησαν μια μελέτη η οποία είχε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που συνήθως έχουν οι μελέτες της συγκεκριμένης σχολής. Η μελέτη ασχολείται με τις πιθανότητες επιτυχίας στην διαδικασία των πέναλτι ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε την στιγμή που το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως ήταν αναμενόμενο έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την μελέτη η ομάδα που θα ξεκινήσει να χτυπά πρώτη πέναλτι έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από χίλιες εκτελέσεις πέναλτι σε επίσημα ματς και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που χτυπά πρώτη έξι στις δέκα φορές κερδίζει. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι παίκτες της ομάδας που μπαίνει στην διαδικασία των πέναλτι δεύτερη φορτώνονται με επιπλέον άγχος από ότι οι παίκτες της ομάδας που χτυπά πέναλτι πρώτη και το επιπλέον άγχος αυξάνει τις πιθανότητες η εκτέλεση του πέναλτι να είναι αποτυχημένη.
«Η ομάδα που χτυπά πρώτη πέναλτι έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο παράγοντα που έχει τόσο μεγάλη επίδραση σε αυτή την διαδικασία οπότε θεωρώ ότι το εύρημα είναι πολύ σημαντικό» αναφέρει ο Παλάσιο Χουέρτα, καθηγητής του London School of Economics και επικεφαλής της μελέτης. Προηγούμενη μελέτη που είχε γίνει με την συμμετοχή 200 προπονητών ποδοσφαίρου είχε παρόμοια αποτελέσματα αφού έδειχνε ότι στην ομάδα που χτυπά δεύτερη πέναλτι προστίθεται επιπλέον άγχος το οποίο οδηγεί σε κακές εκτελέσεις.