ΣΤΟ πρώτο δεκαήμερο του Μουντιάλ δύο ήταν τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία: αφενός τα κατάμεστα γήπεδα, σε άμεση συνάρτηση με την έντονη και ενθουσιώδη, ακόμη και γραφική, παρουσία οπαδών εθνικών ομάδων που χρειάστηκε να περάσουν ωκεανούς και ηπείρους για να φθάσουν στη Ρωσία. Και αφετέρου (δεόντως εντυπωσιακή) η αμφισβήτηση των «φαβορί» από τις χαρακτηριζόμενες ως αγωνιστικά και αποτελεσματικά υποδεέστερες αντίπαλες ομάδες. Φυσικά ανατροπές πρώιμες καταγράφονται σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά όχι στη συχνότητα των ρωσικών γηπέδων.
ΝΑ θυμηθούμε (σχεδόν κατά συρροήν) τις περιπτώσεις Μεξικού – Γερμανίας, Αργεντινής – Ισλανδίας (γίγαντας με νάνο), Βραζιλίας – Ελβετίας και τις δύσκολες νίκες Γαλλίας (Αυστρίας) και Σερβίας (Κόστα Ρίκα), ενώ το 2-1 της Αγγλίας επί της Τυνησίας ανακούφισε τους Βρετανούς μέχρι ενθουσιώδους υστερίας! Επίσης του Ιράν απέναντι στην Ισπανία κ.ά. Στην περαιτέρω πορεία, σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η ανατροπή απετράπη προσωρινά (Γερμανία – Σουηδία) και η ιστορία γράφτηκε με τον αποκλεισμό της Γερμανίας από τη Νότια Κορέα.
ΦΥΣΙΚΑ στις επόμενες φάσεις –καθώς μακρύς είναι ο δρόμος μέχρι τα μέσα Ιουλίου –θα επέλθει εξισορρόπηση δυνάμεων, αλλά οι οιωνοί συνιστούν την προσμονή λίαν πιθανής ναρκοθέτησης στην πορεία κατά τεκμήριο μεγάλων δυνάμεων. Τέτοια φαινόμενα συνέβησαν, λίγο-πολύ, σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά κατά πώς δείχνουν τα πράγματα από την αρχή πολλά και ενδιαφέροντα απρόοπτα θα συμβούν (με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πέραν των εθνικών συναισθημάτων υπερηφάνειας ή λύπης, και στον παγκόσμιο στοιχηματικό βρασμό).
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ιδιαίτερης εκτίμησης (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα 14 Ιουνίου – 24 Ιουνίου) επί 29 αγώνων (σε πολύ μεγάλο ποσοστό) στους 17 η νίκη κατακτήθηκε με διαφορά ενός τέρματος. Αυτή η «στενότητα» στο σκορ έχει πολλαπλή προσέγγιση. Από την προσπάθεια να μην αρχίσει ο χορός με στραβοπατήματα μέχρι τη σχετική απουσία μεγάλου αριθμού «γκολτζήδων» και από την καλή συγκρότηση των ομάδων που άλλες εποχές θα ήταν εύκολη λεία. Ενδιαφέρον έχει επίσης και η πλευρά ότι πολύ λίγα ήταν τα αποτελέσματα με αισθητή διαφορά τερμάτων πέραν των τριών. Αρκετοί αγώνες κρίθηκαν στην κόψη του ξυραφιού (στα τελευταία λεπτά και στην παράταση), ενώ μικρός και ο αριθμός των ισοπαλιών (4). Η γενική –πρώτη εντύπωση –αποκλίνει στην πλευρά εντυπωσιακών εξελίξεων μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.
Από παραδρομή στο κείμενο της περασμένης Κυριακής για τον ποντιακό αθλητισμό, η Σαφράμπολη μεταβλήθηκε σε Σαφραμούπολη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ