Η Ελλάδα ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον ιδιωτικό φορέα «Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας» (iΤQi). 180 ελληνικά προϊόντα πήραν μέρος στον διαγωνισμό.

Μεταξύ των βραβευθέντων το Μέλι Αττική, τα ΑΒ για κάποια από τα προϊόντα «ΑΒ επιλογή» όπως το κοτόπουλο και τα τυριά τους, η Coca-cola Τρία Εψιλον για το νερό Αύρα και τους χυμούς Αμίτα. Πολλές από τις μεγάλες μας εταιρείες όπως η ΔΕΛΤΑ, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΕΛΑΙΣ-UNILEVER, η ΓΙΩΤΗΣ, H MINERVA τα κατεψυγμένα ψάρια του ΝΗΛΕΑ και της ΣΕΛΟΝΤΑ και άλλες, απέσπασαν πολλά βραβεία. Αλλά και μικρότεροι παραγωγοί με εξαιρετικά προϊόντα όπως το βολιώτικο κασέρι του Καρακάνα, Τα αγροκτήματα Κρήτης του Μανωλιτσάκη για το βιολογικό κοτόπουλο και τα βιολογικά αυγά τους, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών για την θρυλική τσίχλα ΕΛΜΑ, η Φάρμα Κουκάκη για μια σειρά προϊόντων όπως το κεφίρ και το γιαούρτι με 0% λιπαρά, το μυτηλινιό ούζο της ποτοποιίας Ισιδώρου Αρβανίτου, o μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής για το Μέλι Ανθέων Sithon, η Ζαγορίν του Πηλίου για το πετιμέζι από φιρίκια, η αρτοποιία Ζιώγας για την κλασική ελληνική πίτα της, οι αδελφοί Γύπαρη για την ΠΟΠ γραβιέρα Κρήτης Γύπας, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης για την μπύρα ΕΖΑ, η αλλαντοποιία Μουτεβελής για τα λουκάνικα με μανούρι και ελιές Καλαμών, ο χαλβάς Βόλου του Παπαγιαννόπουλου για τον χαλβά με κακάο φουντούκια και σταφίδες και πολλοί ακόμη καλοί παραγωγοί.

Όλα τα προϊόντα που διαγωνίζονται βραβεύονται με ένα, δύο ή τρία αστέρια. Η υψηλότερη βαθμολογία είναι το 100. Τα προϊόντα που συγκεντρώνουν έως 70 βαθμούς παίρνουν ένα αστέρι, αυτά που συγκεντρώνουν 70-90 βαθμούς 2 αστέρια και τα προϊόντα από 90 βαθμούς και πάνω παίρνουν 3 αστέρια. Αν ένα προϊόν βραβευθεί με 3 αστέρια για 3 συνεχείς χρονιές τότε βραβεύεται με την υψηλότερη διάκριση του διαγωνισμού το «κρυστάλλινο βραβείο».
Οι κριτές προέρχονται από τις λέσχες αρχιμαγείρων και σομμελιέ διαφόρων χωρών και οπωσδήποτε της τιμώμενης χώρας. Έτσι φέτος κριτές ήταν και Έλληνες αρχιμάγειρες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Τάσος Πρωτοψάλτης και ο σομελιέ Ανδρέας Γιαννόπουλος. Οι κριτές βαθμολογούν σε τυφλή γευσιγνωσία.

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων που έγινε στο ξενοδοχείο Divani Acropolis Palace μίλησαν οι ιδρυτές του Ινστιτούτου κος Eric de Spoelberch (Διευθ. Σύμβουλος iTQi), και ο κος Laurent van Wassenhove (Διευθ. Σύμβουλος iTQi) και τόνισαν την σημασία του βραβείου που «ανοίγει πόρτες» διεθνούς «καρριέρας» στα προϊόντα που βραβεύονται. Χαιρέτησε ο πρέσβυς του Βελγίου κ. Luc Liebaut και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης. Μίλησε επίσης ο υπεύθυνος για τα ελληνικά προϊόντα του οργανισμού κ. Παπαντωνόπουλος, ο οποίος είναι και ο σύνδεσμος των παραγωγών με την διοργάνωση.