Η κακοκαιρία «χτυπά» την Μάνδρα για δεύτερη ημέρα – Χείμαρροι και πάλι οι δρόμοι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας – Μαγούλας έχει δεχθεί 70-75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας – Μαγούλας έχει δεχθεί 70-75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Στη περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 40 οχήματα. Σε επιφυλακή ασθενόφορο ΠΣ, ερπυστριοφόρο όχημα και σωστική λέμβος με δύτες.

Επιπλέον εστάλησαν 10 πυροσβεστικά οχήματα (5 από Στερεά Ελλάδα και 5 από Πελοπόννησο) με 24 πυροσβέστες και ειδικά μηχανήματα.

Στο σημείο επίσης το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και 2 γερανοφόρα οχήματα.

Εξακολουθεί η διακοπή της κυκλοφορίεας των οχημάτων λόγω συσσώρευσης υδάτων:
Αθηνών – Κορίνθου στο 29,5 χλμ ρεύμα προς Κόρινθο, ανοιχτές δύο λωρίδες κυκλοφορίας)
Προβλήματα παραμένουν στις εξής οδούς:
οδός Στρατηγού Ρόκα στο ύψος της συμβολής με την οδό Δούκα ρεύμα προς Μάνδρα
οδός Λ. Στάμου στο ύψος του κόμβου Μάνδρας – Μαγούλας
οδός καταδρομένων προς Αγ. Αικατερίνη Μάνδρας στα Μέγαρα

Ωρες αγωνίας στη Μάνδρα Αττικής απο την κακοκαιρία
Ώρες αγωνίας ζουν και πάλι -για δεύτερη συνεχή ημέρα- οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Μαγούλα εξαιτίας νέας καταιγίδας που σημειώθηκε, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Στα δύο «κόπηκε» η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου. Εξαγριωμένοι με την απουσία των Αρχών οι κάτοικοι.

Ήδη η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί για άλλη μια φορά σε χειμάρρους.

Τοπικοί παράγοντες, συνεργεία του δήμου, πυροσβεστική, αστυνομία αλλά και οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, παρά τα συνεργεία που βρίσκονται εκεί και επεμβαίνουν απευθείας όπου χρειάζεται.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε 20 περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν και σπίτια, ενώ σε 30 περιπτώσεις επενέβησαν για απάντληση υδάτων. Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν τις προσπάθειες των Πυροσβεστών να διασώσουν τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν έντρομοι, στη Μαγούλα.
Συνολικά έχουν γίνει 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Μάνδρα – Μαγούλα. Πλέον όλο ο βάρος της πυροσβεστικής έχει επικεντρωθεί στις αντλήσεις υδάτων καθώς δεν έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς.
Στην περιοχή βρίσκεται σε επιφυλακή ασθενοφόρο με γιατρό, ερπυστριοφόρο, όχημα της ΕΜΑΚ και δύτες με σωστική λέμβο.


Χείμαρρος «έκοψε» στη μέση την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

Σοβαρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, με ορμητικά νερά να έχουν «κόψει» στα δύο την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό από το 29,5 χλμ προς Κόρινθο και στην παλαιά από το 33ο χλμ έως τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και στις εξόδους της Αττικής οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα.

Η αστυνομία επισημαίνει στους οδηγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Απειλητική άνοδος της στάθμης του νερού – Προβλήματα και σε Ασπρόπυργο

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, από το άτυπο Συντονιστικό που έχει συγκληθεί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, έχει κλείσει ο δρόμος προς Κόρινθο στο ύψος της Λουτρόπολης. Λόγω δε της «σφοδρότητας της καταιγίδας, πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται στον Ασπρόπυργο και στη Μαγούλα, καθώς οι όγκοι του νερού διοχετεύτηκαν και σε άλλους χείμαρρους με αποτέλεσμα να επεκταθούν τα φαινόμενα αυτά τόσο σε νέες περιοχές όσο και κατά μήκος της Εθνικής Οδού» δημιουργώντας μιας κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής η οποία αναγκάζεται να μεταβαίνει περιφερειακά στην περιοχή της Μαγούλας όπου η στάθμη του νερού σε ορισμένους δρόμους έχει σημειώσει απειλητική άνοδο.

Όσον αφορά ιδιαίτερα στην πόλη της Μάνδρας, ο κεντρικός δρόμος Κοροπούλη «φούσκωσε» εκ νέου από το ορμητικό ρεύμα που «κατεβαίνει» από το όρος Πατέρα, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη στάθμη.

Ωστόσο το νερό κυλά και απομακρύνεται χωρίς να εμποδίζεται από οχήματα ή άλλα βαριά αντικείμενα καθώς οι κάτοικοι προνόησαν και τα απομάκρυναν έγκαιρα. Τα φερτά που κατεβαίνουν από το βουνό παρασύρουν τα ελαφρά αντικείμενα όπως και τα υλικά για τα υπό κατασκευή πεζοδρόμια.

Αγανάκτηση κατοίκων

Εξαγριωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι για την απουσία για ακόμη μια φορά των Αρχών, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση προκειμένου να μην περιορίζεται το έργο στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη.

Μετά τη χθεσινοβραδινή εφιαλτική ισχυρή καταιγίδα που είχε ως αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια και τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, η κακοκαιρία επέστρεψε σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολες για την περιοχή.

Επτά ολόκληροι μήνες μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους και το μόνο που ακούνε οι κάτοικοι είναι υποσχέσεις για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα ήδη γνωστά εδώ και πολλά χρόνια (αυθαίρετη δόμηση, ελλιπή δημόσια έργα, μπαζωμένα ρέματα και χείμαρροι) που επεσήμαναν όλοι αλλά για άλλη μια φορά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τα εξαλείψει.

Την ίδια ώρα, η περιφερειάρχης Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με… την κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk