Δεν γνωρίζω ποιος ευφυής image maker, ποιος ακριβοπληρωμένος κατασκευαστής ειδώλων, ποιος επικοινωνιακός σύμβουλος της πρωθυπουργικής οικογένειας συνέλαβε και υλοποίησε αυτό το ανεπανάληπτο τηλεοπτικό σόου των… επινικείων της οικονομικής καταβαράρθρωσης της Ελλάδας.
Μιλάμε ευθέως για τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο. Διότι αυτός είναι ο ακριβής τίτλος όλων των ρεπορτάζ, άρθρων και σχολίων ή ακριβέστερα η ανάδειξη, σε μείζον πολιτικό θέμα, ενός θεατρικού επεισοδίου, στον κλειστό κύκλο της κομματικής κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής παρεϊτσας του Ζαππείου.
Σ’ αυτό λοιπόν το ιστορικό μέγαρο, δωρεά των ευπατριδών και εθνικών ευεργετών εξαδέλφων Ευαγγέλη (ή Ευάγγελου) και Κωνσταντίνου Ζάππα επιλέχτηκε το εντυπωσιακό κυκλικό αίθριο για να πανηγυρίσει ένα ακόμη οικονομικό κυβερνητικό Βατερλό ο Αλέξης Τσίπρας, μεταμορφώνοντάς το σε… ιστορικό ορόσημο και ανεπανάληπτη κατάκτηση, που αναλύεται σε:

Νέο μνημόνιο μέχρι το 2060!
Με την τρόϊκα των πιστωτών μας, (θεσμούς), στην Αθήνα, κάθε τρίμηνο!
Με περικοπή των συντάξεων από τον ερχόμενο Ιανουάριο!
Με περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου!

Με φημολογολούμενα διαρκή παζαρέματα για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας έναντι συμψηφιστικής ελάφρυνσης του χρέους κ.α. ..
Και τώρα επιστροφή στο κακόγουστο σόου που μας παραπέμπει σε ιταλικές κινηματογραφικές φαρσοκωμωδίες με τον Τότο, ή σε αντίστοιχα υπναλέα ημέτερα φιλμ με τον Αγκόπ και βάλε…
Κατ’ αρχήν, το κόκκινο χαλί στο βήμα, απ’ όπου ο Αλέξιος εξεφώνησε τον πανηγυρικό της συμφοράς. Από το ίδιο podium, ο Πάνος Καμμένος θα υποδεχτεί τον κεντρικό εταιρικό του ομιλητή, υμνώντας τον, ως ηγέτη, που θα διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στην αναμόρφωση του ευρύτατου χώρου της ΝΑ Ευρώπης, της Ευρασίας και βόρειας Αφρικής! (Ξύπνα αείμνηστε Γαλαξειδιώτη δημοκρατικέ στρατηγέ, Ιωάννη Καμμένε* και συνεπώνυμε συμπατριώτη του Πάνου, για να θαυμάσεις τη σύμπλευση των Συριζαίων με τον απόγονό σου, δηλαδή το παρά φύσιν πολιτικό αυτό συμπεθεριό, για το οποίο θα τρίζουν τα κόκαλά σου)…
Ο κακοπαιγμένος ρόλος του θεατρικού θαυματοποιού, που βγάζει τη γραβάτα, που του είχε δωρίσει ο Σκοπιανός αδελφοποιτός του Ζόραν Ζάεφ, μόλις τελείωσε ο πανηγυρικός της υποταγής στο τέταρτο μακρόπνοο και ανηλεές μνημόνιο. Το πέταγμα της γραβάτας κατά τον Τσίπρα σημαίνει επάνοδο στην πολιτική δράση.
Το σόου του λυσίματος της γραβάτας, που συνοδεύτηκε από τα προσχεδιασμένα κλαυσίγελα, χειροκροτήματα της παρεϊτσας του Ζαππείου δεν είναι παρά ένα κακόγουστο κακέκτυπο της ιστορικής κίνησης του θρυλικού και αμφιλεγόμενου ηγέτη της Αργεντινής, (1946-1955 και 1973-1974) Χουάν Ντομίνγκο Περόν, να βγάζει στις ομιλίες του το σακάκι του και να σηκώνει τα μανίκια του πουκαμίσου του, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φτωχούς εργάτες και αγρότες που γέμιζαν ασφυκτικά τις πλατείες για ν’ ακούσουν τον λαοφιλή ηγέτη της Αργεντινής και την θρυλική σύζυγό του Εβίτα, που ήταν το ίνδαλμα των travajadores Argentinos (Αργεντινών εργατών). Αυτοί ακριβώς οι οπαδοί του περονικού κινήματος έμειναν στην ιστορία ως οι descamisados, οι «χωρίς πουκάμισο» σοσιαλιστές εργάτες και αγρότες.

Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι και η συμβία του Αλέξη (Μπέτυ-Περιστέρα), τηρουμένων των αναλογιών θ’ αποτολμούσε να διαδραματίσει ρόλον ανάλογο της «Εβίτας», όπως την ενσάρκωσε στο ομώνυμο φιλμ η Μαντόνα… Πολύ θα το ‘θελε το κορίτσι, μετά τους κατά συρροήν και ελέω πρωθυπουργικής φροντίδας προβιβασμούς της σε διδάσκουσα σε ΑΕΙ… Όλα όμως είναι δυνατά, στη χώρα των θαυμάτων. Γιατί όχι και ένας νέος προβιβασμός της, σε ακαδημαϊκή όπως η θρυλική Έλενα Τσαουσέσκου;

___________________________
* Ο Γαλαξειδιώτης Ιωάννης Καμμένος ήταν ένας από τους πιο έμπιστους στρατηγούς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μετέσχε στη Μικρασιατική εκστρατεία. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στις τουρκικές φυλακές. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στο κίνημα του Βενιζέλου κατά της παλινόρθωσης της Μοναρχίας, το 1935. Καταδικάσθηκε από τους αντιπάλους του Βενιζέλου για τη συμμετοχή του στο κίνημα αυτό σε πολυετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε με έκδοση χάριτος από τον βασιλιά Γεώργιο Β’.