Αφού όλα τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας αποκτούν νοημοσύνη δεν θα μπορούσε από αυτό το πάρτι… εξυπνάδας να λείψουν τα ρούχα.
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές αλλά και μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ενδύματα που να ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα. Οι κατασκευαστές έξυπνων ενδυμάτων δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μπουφάν και στα τζάκετ. Πριν από λίγες μέρες εργαζόμενοι στη Ford παρουσίασαν ένα μπουφάν που δημιούργησαν το οποίο απευθύνεται σε ποδηλάτες. Το μπουφάν επιτρέπει στους αναβάτες να κινηθούν ευκολότερα, επισημαίνοντας στους άλλους την παρουσία και τις προθέσεις τους μέσω της σχετικής εφαρμογής στο κινητό.
Πρόκειται για ένα μπουφάν το οποίο διαθέτει μανίκια που ανάβουν, υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Ακόμα, όταν αυτό είναι συνδεδεμένο σε smartphone, η εφαρμογή δημιουργεί μικροδονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο αναβάτης να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί αποφεύγοντας πολυσύχναστους δρόμους και διασταυρώσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά και σε άλλα έξυπνα μπουφάν που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα.
Νοημοσύνη που φοράει τζιν

Η Levi’s δημιούργησε ένα τζιν τζάκετ που επικοινωνεί με το smartphone στο τσεπάκι του για να επιτρέψει στον άνθρωπο που το φοράει να ακούσει μουσική, να ενημερωθεί για τις κλήσεις του ή να λάβει οδηγίες από τους χάρτες. Το Levi’s Commuter Trucker Jacket είναι το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας της Levi’s με την Google και συγκεκριμένα του Project Jacquard για την ενσωμάτωση αισθητήρων και τεχνολογίας δικτύωσης στα ρούχα.
To έξυπνο τζάκετ της Levi’s επιτρέπει στον άνθρωπο που το φορά να ελέγξει με ένα άγγιγμα ή ένα απαλό χτύπημα στο αριστερό του μανίκι το smartphone του. Η Google φρόντισε να ενσωματώσει στις ίνες του υφάσματος τους απαραίτητους αισθητήρες –που μπορεί να πλένεται χωρίς βλάβη σε αυτούς –ενώ η ασύρματη επικοινωνία με το smartphone γίνεται μέσω Bluetooth, το οποίο προσαρτάται (και αφαιρείται πριν από το πλύσιμο) από το τζάκετ. Το τζάκετ αυτό απευθύνεται κυρίως σε οδηγούς μοτοσικλετών και ποδηλάτων που θα έβρισκαν πρακτικό να αλλάξουν το τραγούδι που ακούν, να λάβουν οδηγίες προς τον προορισμό τους ή να ενημερωθούν –και να απορρίψουν –μια τηλεφωνική κλήση ακουμπώντας στιγμιαία το μανίκι τους.
Ο ελβετικός σουγιάς

Οι εμπνευστές ενός επαναστατικού μπουφάν αναζήτησαν πριν από λίγο καιρό όπως πολλοί άλλοι χρηματοδότηση μέσα από τις σχετικές για αυτόν τον σκοπό διαδικτυακές πλατφόρμες και πιο συγκεκριμένα το Kickstarter. Το μπουφάν αυτό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων χρηστών της πλατφόρμας και 40 χιλιάδες εξ αυτών αποφάσισαν τελικά να προσφέρουν χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 7,3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το αρχικό ζητούμενο κεφάλαιο ήταν μόλις 18.000 ευρώ! Πρόκειται για ρεκόρ στην ιστορία του crowdfunding όσον αφορά την κατηγορία της ένδυσης. Το Travel Jacket, όπως ονομάζεται το μπουφάν, διαθέτει οκτώ διαφορετικά είδη τσεπών: μία για να τοποθετεί ο κάτοχός του ένα μπουκάλι ή ένα αναψυκτικό, μία για τα γυαλιά του, μία για το tablet, μία για το τηλέφωνο, μία για το διαβατήριο ή άλλα έγγραφα, μία για μια κουβέρτα που πωλείται ξεχωριστά αν επιθυμεί ο αγοραστής, μία για φορητό φορτιστή, καθώς και ένα ζευγάρι τσεπών για να ζεσταίνει τα χέρια του. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο φουσκωτό μαξιλάρι λαιμού, το οποίο κρύβεται μέσα στην κουκούλα και φουσκώνει μέσα σε δύο δευτερόλεπτα. Στην κουκούλα υπάρχει μια μάσκα ενώ στα μανίκια υπάρχουν ενσωματωμένα γάντια για το κρύο. Το μπουφάν διαθέτει ειδική υποδοχή για να μην μπερδεύονται τα ακουστικά ή το handsfree, φερμουάρ που κρύβει ένα σπαστό στυλό/stylus, ύφασμα από μικροΐνες για τον καθαρισμό των γυαλιών. Είναι λοιπόν εύστοχος ο χαρακτηρισμός «ελβετικός σουγιάς» που έδωσαν στο μπουφάν αυτό.


Ο χαμαιλέοντας

Εκεί που η τεχνολογία συναντά τη μόδα, «γεννήθηκε» το Interacket. Πρόκειται για ένα μπουφάν-«χαμαιλέοντα», το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο άνθρωπος που το φοράει ή με κάποιο αντικείμενο που μπορεί να ακουμπήσει. Η δημιουργία ανήκει σε ντιζάιν στούντιο της Νορβηγίας με την επωνυμία Drap og Design. Οι ερευνητές που κατασκεύασαν το μπουφάν, τοποθέτησαν εξελιγμένους αισθητήρες χρώματος καθώς και συστάδες από λαμπάκια LED στα μανίκια. Oσο για την τροφοδοσία του μπουφάν με ενέργεια, έτσι ώστε να είναι εφικτή η εναλλαγή χρωματισμών, πραγματοποιείται από μικροϋπολογιστές. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πρώτο από μια σειρά που ετοιμάζει η Drap og Design με ρούχα τα οποία θα βασίζονται επίσης στον συνδυασμό τεχνολογίας και φύσης. Να σημειωθεί ότι το μπουφάν αυτό δεν έχει εφαρμογές καμουφλάζ αφού ουσιαστικά αλλάζει ο… φωτισμός του, οπότε είναι χρήσιμο να το φορά κάποιος που θέλει να κάνει εμφανή την παρουσία του, όπως για παράδειγμα κάποιος που οδηγεί ποδήλατο τις νυχτερινές ώρες.

HeliosPlus