Συνολικά 23 κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις συμμετείχαν στο επενδυτικό συνέδριο το διάστημα 19 έως 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία του Enterprise Greece και συνδυάστηκε με επισκέψεις στην Ουάσινγκτον και το Σικάγο στις 20-22 Ιουνίου για συναντήσεις με επιχειρηματικούς και πολιτειακούς φορείς και ομάδες επιρροής.
Το Greek Investment Roadshow in the USA αποτελεί μία πρωτοβουλία των παραπάνω φορέων, οι οποίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας και τις δυνατότητες ευρύτερης Ελληνο-Αμερικανικής συνεργασίας στην οικονομία και το εμπόριο.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt.
Οι εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν, κατ’ αλφαβητική σειρά, εκπροσωπούμενες σε ανώτατο επίπεδο είναι οι εξής:
1. ADMIE HOLDING
2. AEGEAN AIRLINES
3. ALPHA BANK
4. ATHENS EXCHANGE GROUP
5. AUTOHELLAS
6. EUROBANK
7. FOURLIS
8. GEK TERNA –TERNA ENERGY
9. GRIVALIA PROPERTIES REIC
10. HELLENIC PETROLEUM
11. HELLENIC TELECOM (OTE)
12. IKTINOS HELLAS
13. MLS
14. MOTOR OIL
15. MYTILINEOS
16. NATIONAL BANK OF GREECE
17. OPAP
18. PIRAEUS BANK
19. PIRAEUS PORT AUTHORITY
20. PUBLIC POWER CORPORATION (DEI)
21. SARANTIS GROUP
22. THRACE GROUP
23. TITAN
Εκπρόσωποι των Διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικών σχέσεων των παραπάνω εταιρειών συναντήθηκαν με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς οίκους σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις (Β2Β). Συνολικά συμμετείχαν 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στο δρόμο της Ανάπτυξης».
Στην έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «Από το προηγούμενο Investment Forum μέχρι σήμερα η συνολική ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20% με καταλυτική τη συμβολή του μη τραπεζικού τομέα που σημείωσε αύξηση άνω του 40%. Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε συναλλακτική δραστηριότητα. Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 33% ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 65%. Η αγορά εταιρικών ομολόγων εμπλουτίστηκε με νέες εκδόσεις. Τέλος επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις στη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών με την ενσωμάτωση διατάξεων που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση και
παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης νέων τίτλων και εργαλείων άντλησης κεφαλαίων».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: «Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξισορρόπηση, οικονομική σταθεροποίηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ευλόγως το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι αυξημένο όπως φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν
στο 7ο Investment Forum της Νέας Υόρκης. Η χώρα παρουσιάζει σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών ευκαιριών και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών με την επιμονή της στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιβεβαιώσουν την βούλησή της να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης εστίασε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, αφού τις επόμενες μέρες και μήνες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα καθορίσει και τις επιλογές ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
«Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών με νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, οι οποίες δικαιολογούν και έναν ανασχεδιασμό της επενδυτικής τους
στρατηγικής. Σ αυτή την εξέλιξη ελπίζουμε να συμμετάσχουν κεφάλαια που τοποθετούνται όχι μόνο σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και σε άμεσες ξένες επενδύσεις, συμμετέχοντας στην κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας σε λίγες εβδομάδες από τα προγράμματα προσαρμογής. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιλύοντας
διπλωματικά προβλήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο που εδραιώνουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt τόνισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και ειδικότερα όσο αφορά τη δημόσια διοίκηση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει η Ελλάδα για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες σε
πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τον ενεργειακό, τουριστικό, ναυτιλιακό,
διαμετακομιστικό και στην πρωτογενή παραγωγή. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Το συντονισμό του πρώτου τμήματος της ενημερωτικής συνάντησης είχε η κα Πέννυ Μάνη, διευθύντρια του επιχειρηματικού προγραμματισμού του CNN στη Νέα Υόρκη.
Στη συνέχεια ο κ. Ebrahim Rahbari, Managing Director, Global Economics Team του Citi Research στη Νέα Υόρκη ανέλυσε το θέμα: «Παρούσα κατάσταση και προοπτικές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ο κ. Αθανασίου της Enterprise Greece δήλωσε: «Στο σημερινό Forum όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα κινείται σε θετικό έδαφος σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της. Οι πολυάριθμες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα σε συνδυασμό με ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αναμένεται να τροφοδοτήσουν το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη».
Σε παρουσιάσεις και συζητήσεις με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» συμμετείχαν οι κ.κ. Αιμίλιος Κυριακού, Managing Director της Citi, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Properties, Λόης Λαμπριανίδης,
Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Romualdo Massa Bernucci, υπεύθυνος της European Investment Bank στο γραφείο της Ουάσινγκτον, ο Απόστολος Γκουτζίνης, της Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP. Συντονιστές των ομιλιών οι κ.κ. Δημήτρη Κουτσόπουλος, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deloitte Greece, William Watts, Deputy Markets Editor της MarketWatch.
Κατά το κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηνικολάου δήλωσε: «To 7o Ετήσιο Greek Investment Forum μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στους Αμερικανούς επενδυτές τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύθηκαν από τις απόψεις και τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι εταιρείες που
συμμετείχαν στο Forum, καθώς επίσης και από την αποφασιστικότητα που εκφράστηκε από τον υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχιστεί και ενταθεί, η εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τους
εγχώριους και ξένους επενδυτές και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας». Τέλος, όπως κάθε χρόνο, το Forum υποστηρίχθηκε χορηγικά από πλειάδα κορυφαίων Ελληνικών και ξένων φορέων της αγοράς με διεθνές κύρος, όπως επενδυτικές τράπεζες,
χρηματιστηριακές εταιρείες, ελεγκτικούς οίκους και νομικά γραφεία.