• Αναζήτηση
 • Eurogroup: Διακοπή – Συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανίας

  Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

  Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

  Σεντένο

  «Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

  Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων

  Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

  Αναφέρόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.
  Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίς μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

  Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

  «Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα. Εϊναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

  «Είναι τώρα σειρά των εταίρων της ΕΛλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα
  Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος» είπε

  Είναι η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, δήλωσε από την πλερυά του ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ , μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

  «Είμαστε κοντά σε ένα πακέτο που όλοι περιμένετε» σημείωσε. «Ενα επεισόδιο δέκα σχεδόν ετών έρχεται στο τέλος του, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δίκαιη για όλους συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος, για την Ελλάδα και για τους πιστωτές, με την Ελλάδα να μένει σταθερή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

  Και κατέληξε: «Στο τέλος, μόνο μια αξιόπιστη συμφωνία θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών».

  Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τώρα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το ελληνικό χρέος, είπε από την πλευρά του ο γάλλος ΥΠΟΙΚ

  Υπήρξαν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και οι πολίτες έκαναν καλή δουλειά σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Ολαφ Σολτς. «Μπορεί σήμερα να βρεθεί μια λύση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα».

  Κρίσιμο Eurogroup

  Το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

  Το μεγάλο παζάρι ξεκινάει πάντως από το πρωί της Πέμπτης, με συνεδρίαση του Euro Working Group ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα της Παρασκευής. Άλλωστε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προμηνύει μια μακρά συνεδρίαση.

  Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

  Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχοντας ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.

  Μόλις μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

  Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

  Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

  «Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση των θεσμών καταλήγοντας ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί». «Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk