• Αναζήτηση
 • Μητσοτάκης: Κίνητρα και πολιτική αλλαγή θα φέρουν πίσω τις καταθέσεις

  Την αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που διατέθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αισιόδοξος για άμεση επιστροφή καταθέσεων έως και 12 δισ. ευρώ, με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων και με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης που θα επιφέρει η πολιτική αλλαγή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των τραπεζών είναι η «Στρώμα Bank» και έκανε λόγο για την ανάγκη
  μίας γενικευμένης ρύθμισης ώστε να γυρίσω πίσω οι καταθέσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

  Όπως εξήγησε θεωρεί εφικτό να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εταιρικές καταθέσεις 12 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες εκτός Ελλάδος.

  «Στις προτεραιότητες μας περιλαμβάνεται η αποκατάσταση εμπιστοσύνης, η οποία θα έρθει από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

  Όπως είπε, «οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπορούν να το κάνουν και αυτό αποδεικνύεται από τις ανεμικές επενδύσεις και την περιορισμένη ανάπτυξη, καθώς και από την υψηλή απόδοση των ομολόγων».

  Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα 27,2 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο μνημόνιο. Όπως είπε, «μιας και θα είμαστε σε αυστηρή εποπτεία τα επόμενα χρόνια ας πάρουμε τα λεφτά που περισσεύουν».

  Και πρόσθεσε πως ένα μέρος τους, της τάξης των 7 – 8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το χρέος του Δημοσίου σε repos, ώστε τα κεφάλαια αυτά να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα και να τονώσουν τη ρευστότητα.

  Σε σχέση με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας είπε πως «δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τι ‘παιχνίδια’ θα εξυπηρετήσει».

  Τα κόκκινα δάνεια

  Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, κάλεσε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης στα προβληματικά εταιρικά ανοίγματα.

  «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια όταν διαπιστώνεται ότι οι επιχειρηματίες έχουν λεφτά στο εξωτερικό, ζουν πολυτελώς και αρμενίζουν ανέμελα με τα σκάφη τους στο Αιγαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Και πρόσθεσε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ένα έσχατο όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι στους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους».

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μία ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τα τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις δανείων, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk